Dailes teātrī atklāta izrādei “Meistars un Margarita” veltīta izstāde

Sadarbībā ar Dailes teātra patronu “Rietumu Banka” īsi pirms “Meistars un Margarita” iestudējuma pirmizrādes teātra otrā stāva foajē atklāta izstāde “Viņai rokās bija dzelteni ziedi”. Izstādes kuratore ir mākslas zinātniece Nataļja Jevsejeva, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja vadītāja.

Tematiskā izstāde ir veidota īpaši pirms ilgi gaidītās izrādes “Mesitars un Margarita” pirmizrādes 22. martā. Mihaila Bulgakova slavenā romāna “Meistars un Margarita skatuves versiju Dailes teātrī iestudē šobrīd vispazīstamākais igauņu režisors Eiropā Tīts Ojaso un Ene-Līsa Sempere kopā ar Dailes teātra un starptautisko komandu. 

“Meistars un Margarita” ir literatūras pērle un neatkārtojams Eiropas literatūras sasniegums. Šo darbu lasa visā pasaulē kā atgādinājumu par dzīvi zem tādas varas, kurā ļaunums viegli manipulē ar cilvēku prātiem un sirdīm. Tādēļ romānā izvērstās tēmas ir tik aktuālas tieši šodien.

Tematiskajā izstādē Dailes teātrī kuratore Nataļja Jevsejeva ir iekļāvusi 15 latviešu grafiķa Artura Ņikitina litogrāfijas, kas veltītas Mihaila Bulgakova romānam “Meistars un Margarita”, kā arī 17 Latvijas glezniecības klasiķu darbus no “Rietumu Bankas” mākslas kolekcijas – lielākās korporatīvās mākslas kolekcijas Latvijā, kuras pamatu veido izcilu Latvijas meistaru darbi.

Kā uzsver Nataļja Jevsejeva: “Bulgakova slavenā romāna ilustrēšana nav viegls uzdevums kuram katram māksliniekam. Rakstnieka veidotais teksts ir bagāts ar daudzām detaļām un niansēm, un ilustratoram ir viegli kļūt par teksta vergu, sākot to precīzi vizualizēt. Arturs Ņikitins savas litogrāfijas nebija iecerējis kā ilustrācijas, tās ir kas vairāk. Bulgakova romāns māksliniekam ir tikai atspēriena punkts, – katrā kompozīcijā viņš kombinē uzreiz vairākus sižetiskus motīvus, sev raksturīgajā manierē sintezē tos, un tā kompozīcijās viņam ir izdevies precīzi uzburt romāna atmosfēru. Savukārt Latvijas mākslas klasiķu gleznas no “Rietumu Bankas” kolekcijas ir skaistuma un mīlestības apliecinājums, tās rada pārliecību par neizbēgamo labā uzvaru un ļauj mums nojaust brīnišķīgā ziedošā pavasara noskaņojumu.”

No “Rietumu Bankas” kolekcijas izstādei tika izvēlēti Latvijas glezniecības klasiķu darbi – tajā skaitā Ludolfa Liberta, Jāņa Ferdinanda Tīdemaņa, Jāņa Pauļuka, Leo Svempa, Rūdolfa Piņņa gleznas. Tie ir izcili portreti, kuros slavenie gleznotāji ir iemūžinājuši savas mīļotās sievietes, kuru vārdi ir plaši zināmi mākslas pasaulē – Amanda, Anastasija, Hannele, Felicita. Citu ekspozīcijas daļu veido klusās dabas ar ziedu motīviem.

Daudzi no ekspozīcijā iekļautajiem darbiem, tostarp pilns Artura Ņikitina litogrāfiju cikls, iepriekš nav bijuši publiski eksponēti.

Izstāde “Viņai rokās bija dzelteni ziedi” teātra foajē izrāžu apmeklētājiem būs skatāma līdz teātra sezonas noslēgumam. Izstādes Dailes teātrī ir iecerētas kā jauna teātra un tā patrona sadarbības tradīcija.

Dailes teātra patrons “Rietumu Banka” – kvalitāte nekad nav nejaušība.

Dailesteatris.lv tiek izmantotas sīkdatnes. Tās ļauj jums ērti lietot vietni, bet mums analizēt apmeklējumu.

Izmantotās sīkdatnes

Pieteikties jaunumiem