Atklātā konkursā uz Dailes teātra valdes locekļa amatu uzvarējis Juris Žagars

Atklātā konkursā uz valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību (VSIA) “Dailes teātris” valdes locekļa amatu 13 pretendentu konkurencē komisija par atbilstošāko atzinusi Juri Žagaru. Amata pienākumu pildīšanu J.Žagars no līdzšinējā teātra direktora Andra Vītola pārņems š.g. 2. martā.

Jaunā Dailes teātra valdes locekļa uzdevums būs nodrošināt teātra māksliniecisko izaugsmi, vienlaikus saglabājot teātra mākslas daudzveidību un pieejamību plašam skatītāju lokam, kā arī teātra finansiālo stabilitāti.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis: „Dailes teātris savas simtgades priekšvakarā ir arī pārmaiņu priekšā. No jaunā vadītāja mēs sagaidām daudzus sasniedzamos mērķus - gan Kultūras ministrijas izvirzītos, gan paša uzstādītos,  kā arī maksimālu atdevi Dailes teātrim un vēlmi, spēju komunicēt ar kolektīvu un sabiedrību, stāstot un skaidrojot savus plānus un lēmumus. Vēlos pateikties arī līdzšinējam vadītājam Andrim Vītolam par paveikto un teātrim veltītiem darba gadiem!”

Konkursa komisijas priekšsēdētāja, Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāre Dace Vilsone: „Juris Žagars komisijas locekļu vērtējumā visaugstāko punktu skaitu ieguva, iepazīstinot ar plašu un daudzpusīgu, ilggadējā darbā (tai skaitā kapitālsabiedrības locekļa amatā) iegūto pieredzi kultūras jomā - jo īpaši teātra nozarē – apvienojumā ar profesionālajām un personīgajām rakstura īpašībām. J.Žagaram ir teicamas stratēģiskās plānošanas, darba vadības un organizācijas prasmes, spēja izvērtēt potenciālos riskus un pieņemt lēmumus, bet galvenais – īpaši izteikta orientācija uz rezultātu sasniegšanu. J.Žagara piedāvātā attīstības vīzija par Dailes teātri kā stabilu, augsti profesionālu, finansiāli veiksmīgu kultūras institūciju ar labu reputāciju gan skatītāju, gan kritiķu vidū, tās īstenošanai izstrādātā mākslinieciskās un saimnieciskās darbības vadības struktūra un saturiskais piepildījums, jo īpaši teātra simtgades sezonai, komisiju pārliecināja.”

Juris Žagars valsts kapitālsabiedrības vadībai nepieciešamās prasmes un pieredzi ieguvis, pildot Vidzemes koncertzāles direktora, Cēsu Mākslas festivāla direktora, arī Cēsu domes deputāta amata pienākumus. J.Žagars ir Dailes teātra aktieris jau 25 gadus; ir slēpošanas bāzes „Žagarkalns” īpašnieks. Iepriekš bijis SIA „Auto Bergs” direktors, z-s „Kalna Žagari” īpašnieks un Jaunatnes teātra aktieris.

Juris Žagars absolvējis Latvijas Valsts Konservatorijas aktiermākslas nodaļu, iegūto izglītību papildinājis arī studijās Berlīnes Gētes institūtā un Londonā, apgūstot intensīvos angļu valodas kursus ar kultūras ievirzi.

Jau ziņots, ka „Dailes teātra” valdes locekļa konkursa pretendentiem izvirzītās prasības ir nevainojama reputācija, akadēmiskā augstākā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība sociālajās vai humanitārajās zinātnēs, vismaz 2 gadu darba pieredze vadošā amatā valsts vai pašvaldības iestādē, kapitālsabiedrībā, biedrībā vai nodibinājumā (iegūta pēdējo 7 gadu laikā), teicamas latviešu valodas un vismaz 2 svešvalodu (t.sk. angļu valodas) zināšanas, zināšanas un izpratne par kultūras nozari (īpaši teātra nozari) un valsts kapitālsabiedrības darbību, vadību, arī finanšu vadību, labas sadarbības un komunikācijas prasmes, stratēģiskas plānošanas, labas darba organizācijas un vadības prasmes, kā arī orientācija uz rezultātu sasniegšanu. Līdz ar citiem dokumentiem Dailes teātra valdes locekļa amata pretendentiem bija jāiesniedz un komisija izvērtēja arī teātra trīs gadu darbības izvērtējums un turpmākās darbības attīstības piedāvājumu pieciem gadiem, kurā norādīti tā īstenošanas veidi un līdzekļi.

Atbilstoši likumdošanā* noteiktajam Dailes teātra valdes locekļa amatam noteiktā mēnešalga pirms nodokļu nomaksas ir 3 801,00 eiro.

Atklātā konkursā uz „Dailes teātra” valdes locekļa amatu iesniegtos pieteikumus izvērtēja speciāli izveidota nominācijas komisija, kuras priekšsēdētāja ir KM valsts sekretāre Dace Vilsone, komisijas priekšsēdētājas vietniece - KM Kultūrpolitikas departamenta Nozaru politikas nodaļas vadītāja Iluta Treija, komisijas locekļi: VSIA “Jaunais Rīgas teātris” valdes locekle Gundega Palma, Pārresoru koordinācijas centra (PKC) kapitālsabiedrību pārvaldības nodaļas konsultante Kristīne Priede. Kā neatkarīga eksperte komisijas darbā piedalījās biedrības “Latvijas Jaunā teātra institūts” valdes locekle, Latvijas Kultūras akadēmijas asociētā profesore Zane Kreicberga; konkursa otrajā kārtā pēc komisijas aicinājuma arī neatkarīga personālvadības eksperte, SIA Eiro personāls vadītāja Evita Mackeviča, kura veica pretendentu kompetenču izvērtējumu.

 

* Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumi Nr.791 „Noteikumi par publiskas personas kapitālsabiedrību un publiski privāto kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļu skaitu atbilstoši kapitālsabiedrības lielumu raksturojošiem rādītājiem, valdes un padomes locekļu mēneša atlīdzības maksimālo apmēru” 6., 7., 12.punkts un pielikuma 1.punkts.

 

Informāciju sagatavoja:

Lita Kokale

Sabiedrisko attiecību nodaļa

Nodaļas vadītāja

E-pasts: Lita.Kokale@km.gov.lv

Tālr. (+371) 67330343, 26469946

Dailesteatris.lv tiek izmantotas sīkdatnes. Tās ļauj jums ērti lietot vietni, bet mums analizēt apmeklējumu.

Izmantotās sīkdatnes

Pieteikties jaunumiem