Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos “Ārsts”

Šo piektdien, 18. septembrī, Dailes teātra Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos britu teātra lielās cerības – dramaturga un režisora Roberta Aika – luga “Ārsts” Gata Šmita režijā. Titullomā būs redzama viena no vadošajām Dailes teātra aktrisēm Vita Vārpiņa, kurai ārēji stiprās un valdonīgās profesores Rutes Vulfas loma ir jauns izaicinājums.

Iestudējums “Ārsts” ir ebreju izcelsmes austriešu rakstnieka un dramaturga Artura Šniclera 1912. gadā tapušās lugas “Profesors Bernhardi” adaptācija, kuru britu autors Roberts Aiks, interpretējot savā skatījumā, ir veiksmīgi pielāgojis mūsdienu tehnoloģiju un sociālo mediju laikmetam.

“Ārsts” ir stāsts par stipru un valdonīgu sievieti, prestižas slimnīcas vadītāju Ruti Vulfu, kura uz saviem pleciem ir radusi iznest grūtības gan profesionālajā, gan privātajā dzīvē. Viss mainās dienā, kad, aizstāvot savas pacientes tiesības uz mierpilnu nāvi, Rute liedz viņai iespēju saņemt pēdējo sakramentu – profesore mirstošās pacientes palātā neielaiž katoļu priesteri. Šis incidents saceļ milzīgu publisku ažiotāžu un kļūst par iesākumu karam starp pacientes tuvinieku reliģisko pārliecību un mediķu ētikas kodeksu, starp ārstes-sievietes prātu un jūtām. Tas arī liek slavenajai profesorei vienatnē stāties sabiedrības tiesas priekšā, lai pārvarētu ilūzijas par savu neievainojamību un noslēgtu rēķinus ar pagātni.

Lugu no angļu valodas tulkojis un iestudējis režisors Gatis Šmits. Titullomā  iejūtas Vita Vārpiņa, kura līdz šim pārsvarā spēlējusi sievišķīgu un ļoti emocionālu sieviešu lomas. Rutes Vulfas tēls aktrisei ir izaicinājums, kas liek atrast sevī spēju iedzīvoties pavisam citās, līdz šim neierastu raksturu dimensijās.

“Rute Vulfa ir izcila ārste, sieviete līdere un neordināra personība, kas nespēj pieņemt kompromisus. Te rodas jautājums – kāda ir cena, ko cilvēks maksā par izcilību, vai upuri ir tās vērti,” stāsta titullomas atveidotāja Vita Vārpiņa. “Šī izrāde aktierim sniedz retu iespēju tik tieši runāt par laiku, kurā dzīvojam, un pasauli, kura nepārtraukti mainās. Tā provocē skatīju un vienlaikus inteliģenti rosina iedziļināties, sekot līdzi un domāt.”

Izrādē “Ārsts” piedalās aktieri Vita Vārpiņa, Artūrs Skrastiņš, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Imants Strads, Ērika Eglija-Grāvele, Dārta Daneviča, Aldis Siliņš, Dainis Gaidelis, Gints Grāvelis, Lelde Dreimane un Ģirts Ķesteris. Scenogrāijas autors ir Rūdolfs Bekičs, bet kostīmus veidojusi modes dizainere Keita.

Biļetes uz izrādi “Ārsts” un citām Dailes teātra izrādēm pieejamas Dailes teātra un Biļešu Paradīzes kasēs, kā arī internetā Bilesuparadize.lv.

Dailesteatris.lv tiek izmantotas sīkdatnes. Tās ļauj jums ērti lietot vietni, bet mums analizēt apmeklējumu.

Izmantotās sīkdatnes

Pieteikties jaunumiem