Dailes teātris uzsāk darbu pie seriāla "DAILES VARA" veidošanas

20. aprīlī Dailes teātra mākslinieciskais direktors Viesturs Kairišs nācis klajā ar ieceri veidot daudzsēriju televīzijas filmu ar nosaukumu "DAILES VARA", kuras dramaturģiju veidos Justīne Kļava un Artūrs Dīcis, un režisori būs Viesturs Kairišs un Gatis Šmits.

1977. gadā Dailes teātris pārvācas no leģendārā pirmskara laikā celtā  Smiļģa nama Lāčplēša ielā uz jauno, padomju modernisma stilā būvēto namu Ļeņina ielā. Jaunā ēka tiek izmantota ne vien teātra vajadzībām, bet arī arī kā Latvijas Komunistiskās partijas Centrālkomitejas kongresu un sēžu norises vieta. Tajā pēc valdības pasūtījuma izveidota slēgta banketu zāle, kur partijas pirmais sekretārs Augusts Voss rīko sēdes un neformālas sanākšanas.

Teātrim apdzīvojot jaunās telpas, iepazīstam stāsta varoņus - mākslinieciskās vadības pārstāvjus, aktierus, bufetnieces, skatuves strādniekus un partijas darboņus. Šos cilvēkus turpmāko desmitgadi saistīs ne vien konkrētā ēka un nomācošā padomju realitāte, bet arī dzīvesprieks, ticība mākslas brīnumam, slēptas alkas pēc brīvības un reibinoša uzdzīve līdz rīta gaismai. Uzticīgajiem skatītāju tūkstošiem, kuri katru vakaru pārpilda Dailes teātri, nav ne mazākās nojausmas, ka jaunās ēkas bezgalīgie gaiteņu labirinti atklāj dīvainu pasauli -  teātri vada, nevis tā direktors, bet gan slavena aktrise ar sakariem Maskavā; lai iegādātos biļetes uz izrādēm, jādod kukulis; lai iegūtu sev kāroto lomu, aktierim jāraksta kolēģus apmelojošs ziņojums; modernākās kleitas tiek šūtas no zagta skatuves priekškara; aizliegtās grāmatas tiek iznīcinātas turpat teātrī; partijas pirmais sekretārs ir valsts pārvaldē neieinteresēts pirts un hokeja cienītājs, bet teātra galvenā režisora attiecības ar savu audzēkni izpaužas tam laikam krimināli sodāmā formā. Kamēr jebkādi Dailes teātra darbinieku centieni pretoties padomju varai ar mākslas palīdzību sapinas intrigu mudžeklī, bruņoti nacionālās pretošanās kustības biedri gatavo atentātu pret Augustu Vosu.

Daudzsēriju televīzijas filma DAILES VARA ir drāmas, komēdijas un spiegu trillera žanrā veidots stāsts par teātri nebrīvā sabiedrībā un PSRS stagnāciju, kam seko tās sabrukums un Atmoda.

Darbu plānots filmēt reālā vietā - Dailes teātra telpās.

Dailesteatris.lv tiek izmantotas sīkdatnes. Tās ļauj jums ērti lietot vietni, bet mums analizēt apmeklējumu.

Izmantotās sīkdatnes

Pieteikties jaunumiem