Dailes teātrī notiks diskusija “Kur pazuda valsts” par Latvijas okupācijas laiku

Dailes teātris un fonds “Mākslai vajag telpu”( MVT) 15. decembrī plkst. 13.00 aicina uz tiešsaistes diskusiju “Kur pazuda valsts”. Diskusijas tiešraide tiks pārraidīta sabiedrisko mediju portālā LSM, Dailes teātra, MVT un 100 g kultūras Facebook lapās.

Atzīmējot latviešu mākslinieka Raimonda Staprāna radošo darbu un iedvesmojoties no slavenā mākslinieka lugām, Dailes teātrī top dokumentāls detektīvs "Kur pazuda valsts" Toma Treiņa režijā. Jauniestudējuma pirmizrāde 2023. gada 6. janvārī. 

Izrādes centrā ir Latvijas valsts okupācija, kas paslīdēja garām pasaules acīm, kā arī Kārļa Ulmaņa personība, kas arvien netiek viennozīmīgi vērtēta, dažos turpinot izraisīt interesi, skepsi, bet citos apbrīnu. Vai Latvija varēja saglabāt brīvību arī vistumšākajā vēstures brīdī, ja Ulmains būtu rīkojies citādi. Vai vispār varēja rīkoties citādi? Un kā rīkojās citu mūsu reģiona valstu prezidenti? 1940. gadu mēs saucam par baigo, šausmās un bezpalīdzībā tas iegrūda Latvijas tautu vairākās paaudzēs. Vai būtu labāk, būtu sliktāk, tikai citādāk, ja Ulmanis nebūtu tas, kas viņš bija?  

Izrādes oriģināldramaturģiju veidojis Matīss Gricmanis, iedvesmojoties no diviem Dailes teātra uzvedumiem – “Gūsteknis pilī” (2011) un “Četras dienas jūnijā” (1989), kas ir īpaši leģendārs Atmodas laika iestudējums. Tas notika tagadējā Prezidenta pilī, prezidenta Ulmaņa darba kabinetā, kur Ulmani atveidoja aktieris Uldis Vazdiks.

Vēl pirms pirmizrādes Dailes teātris un MVT aicina skatītājus plašāk izzināt vēstures kontekstu, 15. decembrī, plkst. 13.00-14.30 sabiedrisko mediju portālā LSM, Dailes teātra, MVT un 100 g kultūras Facebook lapās tiešsaistē vērojot īpašu diskusiju, kurā 1940. gada vēstures notikumus, vēstures liecības un Kārļa Ulmaņa pieņemtos lēmumus apspriedīs izrādes veidotāji, kā arī vēstures pētnieki, politikas vērotāji, nozīmīgi cilvēki Latvijas politikā. Dailes teātris šo diskusiju iecerējis kā izglītojošu un izrādes tematu papildinošu ievadu, rosinot pārdomāt pašiem savu attieksmi pret brīvību, vēsturi un maz cilātiem vēstures notikumiem, kā arī nākotni.

Dailes teātra direktors Juris Žagars: “Dailes teātrī top jauniestudējums par Latvijas sabiedrībai ārkārtīgi nozīmīgu vēsturisku posmu. Tas tiek veidots kā detektīvs, kur izrādes radošā komanda ir strādājuši ar arhīvu materiāliem, konsultējušies ar vēsturniekiem un savu darbu balsta uz dažām paradoksālām tā laika vēstures liecībām. Vēlamies arī saviem skatītājiem piedāvāt iespēju kopā ar izrādes radošo komandu un vēstures, politikas ekspertiem diskusijā dalīties viedokļos par arhīvos atrastām vēstures liecībām, Kārļa Ulmaņa personību un rīcību 1940. gadā.”

Diskusiju Dailes teātrī vadīs dramaturgs Matīss Gricmanis. Diskusijā piedalīsies bijušais valsts prezidents Valdis Zatlers, hab.prof. Aivars Stranga, vēsturnieks Kārlis Sils, publicists Māris Zanders. Tāpat sarunā piedalīsies izrādes režisors Toms Treinis un Kārļa Ulmaņa lomas atveidotājs Imants Strads.

Diskusijā tiks spriests par to, kā uz Kārļa Ulmaņa pieņemtajiem lēmumiem varam raudzīties no mūsdienu un mūsu pieredzes skatu punkta, ko un vai kaut ko vispār varēja darīt labāk brīdī, kad Latvijas liktenis jau bija apdraudēts un skaidrs? Sarunā tiks publiskotas īpašas vēstures liecības par to, ko Latvijas politiķi zināja, ko nojauta un kā domāja tolaik. Vai Latvijas militārās spējas un sabiedriskā doma būtu ļāvusi rīkoties citādi? Tāpat diskusijā runās par to, kā ar šo mūsu vēstures pieredzi sadzīvojam šobrīd - mūsdienu politikas kontekstā, tostarp arvien nerimstošu Krievijas militārās agresijas un draudu tuvumā.

Dailes teātra diskusija tiek veidota kopā ar fondu MVT. Diskusija un Toma Treiņa jauniestudējums, dokumentāls detektīvs “Kur pazuda valsts” ir pirmie pasākumi, kas ir iekļauti un atklāj fonda “Mākslai vajag telpu” projekta “Staprāns 100” programmu.

Fonds MVT projekta “Staprāns 100” programmu veido kā procesu un pasākumu kopumu laika periodā no 2021. gada līdz 2026. gadam, lai radītu iespēju padziļināt sabiedrības zināšanas par izcilu latviešu mākslinieku, 20. gadsimta otrās puses un 21. gadsimta mākslu, kā arī nozīmīgākajiem mezgla punktiem Latvijas valsts vēsturē. Projekts “Staprāns 100” norisināsies kā plaša saistītu notikumu programma, iekļaujot tajā mākslas darbu izstādes, teātra iestudējumus, memuāru izdošanu, diskusijas, radošās darbnīcas un mākslas filmas tapšanu. 

Links uz tiešsaistes diskusiju.

Dailesteatris.lv tiek izmantotas sīkdatnes. Tās ļauj jums ērti lietot vietni, bet mums analizēt apmeklējumu.

Izmantotās sīkdatnes

Pieteikties jaunumiem