Dailes teātra aktieri saņem Teātra dienas izcilības balvas

Latvijas Teātra darbinieku savienība Eduarda Smiļģa Teātra muzeja dārzā šodien godināja Teātra dienas izcilības balvu ieguvējus.

Dailes teātris ar lepnumu sveic savus kolēģus, kuru veikums uz teātra skatuves novērtēts ar nozīmīgām teātra izcilības balvām. Šodien aktrise Ieva Segliņa saņēma Lilitas Bērziņas balvu. Šis apbalvojums tiek pasniegts par izcilu, spilgtu aktierdarbu teātrī iepriekšējo sezonu laikā. Savukārt ar Harija Liepiņa balvu par izcilu, spilgtu aktierdarbu teātrī iepriekšējo sezonu laikā tika godināts aktieris Juris Bartkevičs. Jēkaba Dubura balva piešķirta šogad mūžībā aizgājušajam pedagogam un režisoram Mihailam Gruzdovam.

Viesturs Kairišs, Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs: “Liels prieks par Ievu Segliņu. Nebūt nav sajūta, ka dižās dīvas Lilitas Bērziņas balva Ievai būtu piešķirta par agru. Savā darbā Ieva ir izrādījusi milzīgu intelektuālo briedumu un garīgo spēku, ko viņa apvieno ar savu īpašo trauslumu. Dailes teātrim ir ļoti paveicies ar šādu aktrisi, kas ar aktierspēli var teju ietekmēt laikmetu, un teātrim ir arī pienākums virzīt Ievu uz jaunām virsotnēm.”

Matīss Gricmanis, Dailes teātra vadošais dramaturgs: “Aktrise, kura spējusi caur trauslumu, atklāt nesalaužamu spēku. Viņas tēli piedzimst no dziļas iezemēšanās savā personībā, tāpēc pat tumšākais stāsts mēdz iegūt gaišuma un viegluma auru – kādu Ieva no sevis izstaro ikdienā.”

Ieva Segliņa 2011. gadā beigusi Maskavas akadēmiskā Dailes teātra (MHAT) skolu-studiju kursa vadītāja režisora Romana Kozaka uzraudzībā. Segliņa ir Dailes teātra aktrise kopš 2011. gada, bet izrādēs piedalās kopš 2003. gada. Aktrise saņēmusi vairākas skatuves balvas un nominācijas: 2020./2021. gada sezonā "Spēlmaņu nakts" balvu par Raiņa lomu izrādē "Smiļģis", par precīzā formā atklātu ģēnija trauslo būtību, par lomu, kas veidota, bijību saliedējot ar aktierisku drosmi. 2019./2020. gada sezonā – "Spēlmaņu nakts" balvas nominācija kategorijā "Gada aktrise" par lomu izrādē "Elpa". 2018./2019. gada sezonā – "Spēlmaņu nakts" nominācija kategorijā "Gada aktrise" par Klēru izrādē "Kalpones". 2014./2015. gada sezonā – "Spēlmaņu nakts " nominācija kategorijā "Gada aktrise otrā plāna lomā" par Žannu izrādē "Ugunsgrēki". 2012./2013. gada teātra sezonā – "Spēlmaņu nakts" nominācija kategorijā "Gada aktrise" par Tatjanu izrādē "Oņegins" un Hārperes Ameitijas Pitas lomu izrādē "Eņģeļi Amerikā". 2006./2007. gada sezonā – "Spēlmaņu nakts" nominācija kategorijā "Gada jaunie skatuves mākslinieki" par titullomu izrādē "Lolita".

Aktrisei Ievai Segliņai arī šajā sezonā ir vairākas spilgtas lomas – Muškates kundze (F. Molnārs “Lilioms”, režisore Ildiko Gāšpāra), Brands (H. Ibsena "Brands", režisors Viesturs Kairišs), Māte Terēze un Glorija (S. A. Girga "Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu", režisors Mārtiņš Eihe). 

Viesturs Kairišs, Dailes teātra māklinieciskais vadītājs: “Par Juri Bartkeviču man ir cilvēciska sajūsma. Šķiet, tieši šobrīd viņš atkal ir sasniedzis savas meistarības virsotni. Pelnīta balva, kaut gan Bartkevičam piešķirt Harija Liepiņa balvu izklausās nedaudz ironiski. Tik dažādi viņi ir. Bet tas piestāv Jura intelektuālajam raksturam un humora izjūtai. Burtiski katra loma pēdējā laikā Jura izpildījumā ir notikums. Paradoksāli psiholoģiski raksturi tiek spēlēti ar eksistenciālu atdevi, kurā dvesmo visa dzīve. Ir liels gods strādāt ar tādu laikabiedru. Priekā, Juri!”

Matīss Gricmanis, Dailes teātra vadošais dramaturgs: “Jura pieredze kā aktiera darbā, tā pedagoģijā ļāvusi uz skatuves notikt brīnumiem. Uzticība jaunajam dod oriģinalitāti, bet stiprie latviešu teātra mākslas pamati balsta jebkuru jauno ideju. Juris ir padomdevējs, kolēģis un cīņubiedrs visam Dailes kolektīvam.”

Juris Bartkevičs mācījies Liepājas Pedagoģiskā institūta Latviešu valodas un literatūras fakultātē, kuru beidzis 1972. gadā. Mācību laikā iestājies Liepājas teātra I studijā, kuru beidzis 1971. gadā. Kopš 1970. gada Bartkevičs ir Liepājas teātra aktieris. Bijis Liepājas teātra IV studijas aktiermeistarības pedagogs (1990-1993) un V studijas skatuves runas un aktiermeistarības pedagogs (1995-1998). No 1996. gada – Liepājas teātra mākslinieciskais vadītājs, no 1997. gada – direktors. Dailes teātra aktieris kopš 2004. gada.

Aktieris ir saņēmis virkni apbalvojumu un nomināciju, tostarp 2022. gadā Žaņa Katlapa balvu par izcilu sniegumu Latvijas teātros, kā arī īpaši par Antona Benjamiņa lomu seriālā "Emīlija. Latvijas preses karaliene". 2021./2022. gada sezonā nominēts "Spēlmaņu nakts" balvai kategorijā "Gada aktieris otrā plāna lomā" par Rotkho lomu izrādē "Rotkho". 2021. gadā izvirzīts "Lielā Kristapa" balvai kategorijā "Labākais aktieris galvenajā lomā" par Antonu Benjamiņu daudzsēriju filmā "Emīlija. Latvijas preses karaliene". Nominēts 2014./2015. gada sezonas "Spēlmaņu nakts" balvai kategorijā "Gada aktieris otrā plāna lomā" par Čezviku izrādē "Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu", bet 2012. gadā "Lielā Kristapa" balvai kategorijā "Labākais aktieris otrā plāna lomā" par Pulkvedi filmā "Dancis pa trim". 2011./2012. gada sezonā nominēts "Spēlmaņu nakts" balvai kategorijā "Gada aktieris otrā plāna lomā" par Vectēvu izrādē "Apglabājiet mani zem grīdas". 1998./1999. sezonā saņēmis "Spēlmaņu nakts" balvu kategorijā "Gada aktieris" par titullomu izrādē "Paula kungs" un Marku izrādē "ART". 1998. gadā nominēts "Spēlmaņu nakts" balvai kategorijā "Gada aktieris" par titullomu izrādē "Pērs Gints". 1997. gadā seņēmis "Spēlmaņu nakts" balvu kategorijā "Labākā debija skatuves mākslā" par režiju izrādei "Lilioms". Aktieris saņēmis arī citus apbalvojumus, un 2020. gadā viņam pasniegts Triju Zvaigžņu ordenis.  

Aktieris lomas atveido vairākos šīs sezonas iestudējumos – Ģenerāli Balodi (R. Staprāna "Kur pazuda valsts", režisors Toms Treinis), Zigmundu Freidu (S. A. Girga "Pusnakts šovs at Jūdu Iskariotu", režisors Mārtiņš Eihe), Doktoru Servi (K. van Kampenas "Farinelli un karalis", režisors Viesturs Kairišs).

Ar patiesu cieņu un aizkustinājumu Dailes teātra kolektīvs priecājas par Mihailam Gruzdovam (1953.-2023.) piešķirto Jēkaba Dubura balvu, kas tiek pasniegta par izciliem sasniegumiem teātra režijā un pedagoģijā. Dailes teātra režisors mūžībā devās šī gada februārī. Ilggadējā režisora un mākslinieciskā vadītāja darbi vienmēr piesaistījuši uzmanību ar augstvērtīgu saturu, garīguma meklējumiem, bet pats režisors – ar prasību pēc maksimālas aktieru personiskās klātbūtnes, cilvēciskas atvērtības un atdeves.

Gruzdovs studēja Vahtangova teātra augstskolas režijas fakultātē, deviņdesmito gadu sākumā strādāja par Pēterburgas studijteātra "Krustceles" režisoru, bija arī šī teātra galvenais režisors un pasniedza aktiermeistarību un režiju Pēterburgas Teātra akadēmijā. Kopš 1993. gada sāka iestudēt izrādes Latvijas teātros. Kopš 2001. gada bija Latvijas Kultūras akadēmijas docents, aktiermeistarības pedagogs, kā arī maģistrantūras režijas meistarības docētājs. 2002. gadā, aktieru trupas aicināts un atbalstīts, kļuva par Dailes teātra māksliniecisko vadītāju. No 2005. līdz 2009. gadam Mihails Gruzdovs bija Dailes teātra galvenais režisors. Gruzdovs iestudējis izrādes arī citos Latvijas teātros, tostarp Jaunajā Rīgas teātrī, Nacionālajā teātrī, Liepājas teātrī, Valmieras teātrī, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī. Gruzdovs ir iestudējis virkni spožu izrāžu uz Latvijas teātra skatuvēm, un vairākkārt saņēmis gan “Spēlmaņu nakts” nominācijas, gan balvas par labākajām izrādēm. Režisors 2008. gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Lilitas Bērziņas balvu pasniedz kopš 1987. gada. To saņēmušas vairākas spožas Dailes teātra aktrises: Vija Artmane (1987), Ausma Kantāne (1989), Olga Dreģe (2003), Indra Briķe (2004), Lilita Ozoliņa (2008), Rēzija Kalniņa (2010), Ilze Ķuzule-Skrastiņa (2018), Vita Vārpiņa (2021).

Harija Liepiņa balvu pirmo reizi pasniedza 2005. gadā un šo novērtējumu līdz šim saņēmuši vairāki Dailes teātra aktieri:  Ģirts Ķesteris (2009), Artūrs Skrastiņš (2012), Juris Žagars (2016).

Dailesteatris.lv tiek izmantotas sīkdatnes. Tās ļauj jums ērti lietot vietni, bet mums analizēt apmeklējumu.

Izmantotās sīkdatnes

Pieteikties jaunumiem