Dailes teātrī notiks tiešsaistes diskusija “KĀ NOSARGĀT VALSTI”

Dailes teātris un fonds “Mākslai vajag telpu” 24. februārī plkst. 14.00 aicina uz tiešsaistes diskusiju  “Kā nosargāt valsti”.  Diskusijas tiešraide tiks pārraidīta sabiedrisko mediju portālā LSM, Dailes teātra, MVT, 100g kultūras Facebook lapās.

Diskusija “Kā nosargāt valsti” iecerēta kā turpinājums jau noritējušām sarunām, kas notika pirms jauniestudējuma “Kur pazuda valsts” pirmizrādes 6. janvārī.

Diskusijas otrā daļa “Kā nosargāt valsti” notiks zīmīgā datumā, 24. februārī, kad aprit gads, kopš Krievija sāka pilna mēroga nežēlīgu iebrukumu Ukrainā.

Diskusijas otrajā daļā piedalīsies Latvijas vēstnieks Ukrainā Ilgvars Kļava, ilgus gadus bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris, ģenerālleitnants Raimonds Graube, militārais vēsturnieks Valdis Kuzmins, Okupācijas muzeja Publiskās vēstures nodaļas vadītājs, Dr.hist. Gints Apals, NATO STRATCOM centra vecākais eksperts Tomass Pildegovičs, ģenerāļa Baloža lomas atveidotājs izrādē “Kur pazuda valsts” Juris Bartkevičs, diskusiju vadīs Dailes teātra vadošais dramaturgs Matīss Gricmanis.

Reiz ASV prezidents Ronalds Reigans Padomju Savienību nosauca par “Ļaunuma impēriju”, kura ir jāiznīcina, kamēr vēl tas ir iespējams. Šķietami tas notika 1991. gadā, kad izjuka Padomju Savienība, bet tagad Krievijas izvērstais karš Ukrainā ir apliecinājums, ka “Ļaunums” atkal tiecas kļūt par impēriju. Padomju Savienība iznīcināja Latviju 1939./1940. gadā, cik gatavi mēs esam šobrīd stāties pretī potenciālam uzbrukumam, ko esam mācījušies no mūsu traģiskās vēstures? Par to otrā daļa sarunai, atskatoties uz gadu ilgušo karu Ukrainā. 

Diskusijas tiešraide būs skatāma 24. februārī plkst. 14.00-15.30 sabiedrisko mediju portālā LSM, Dailes teātra, MVT un 100g kultūras Facebook lapās.

Dailes teātris šo diskusiju ciklu iecerējis kā izzinošu un izrādes tematu papildinošu sarunu ar skatītājiem, rosinot pārdomāt pašiem savu attieksmi pret izrādē skartajiem tematiem un spriest par šī brīža aktuālajiem notikumiem.

Režisora Toma Treiņa jauniestudējums, dokumentāls detektīvs “Kur pazuda valsts” Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvoja šī gada 6. janvārī. Izrādes oriģināldramaturģiju veidojis Matīss Gricmanis, iedvesmojoties no diviem Dailes teātra uzvedumiem – “Gūsteknis pilī” (2011) un “Četras dienas jūnijā” (1989), kas ir īpaši leģendārs Atmodas laika iestudējums.

Izrādes centrā Latvijas valsts okupācija, kas paslīdēja garām pasaules acīm, kā arī Kārļa Ulmaņa personība, kas arvien netiek viennozīmīgi vērtēta.

Vēl pirms pirmizrādes Dailes teātris un MVT aicināja skatītājus plašāk izzināt vēstures kontekstu, 15. decembrī noritēja diskusija “Kur pazuda valsts”, kurā piedalījās bijušais Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, vēsturnieks, Latvijas Universitātes profesors Aivars Stranga, vēsturnieks Kārlis Sils, publicists Māris Zanders. Tāpat sarunā piedalījās izrādes režisors Toms Treinis un Kārļa Ulmaņa lomas atveidotājs Imants Strads. Diskusiju vadīja dramaturgs Matīss Gricmanis. Diskusijā sprieda par to, kā uz Kārļa Ulmaņa pieņemtajiem lēmumiem varam raudzīties no mūsdienu un mūsu pieredzes skatu punkta, ko un vai kaut ko vispār varēja darīt labāk brīdī, kad Latvijas liktenis jau bija apdraudēts?

Diskusiju var noskatīties ŠEIT.

Diskusijas un Toma Treiņa jauniestudējums, dokumentāls detektīvs “Kur pazuda valsts” ir pirmie pasākumi, kas ir iekļauti un atklāj fonda MVT projekta “Staprāns 100” programmu.

Fonds MVT projekta “Staprāns 100” programmu veido kā procesu un pasākumu kopumu laika periodā no 2021. gada līdz 2026. gadam, lai radītu iespēju padziļināt sabiedrības zināšanas par izcilu latviešu mākslinieku, 20. gadsimta otrās puses un 21. gadsimta mākslu, kā arī nozīmīgākajiem mezgla punktiem Latvijas valsts vēsturē. Projekts “Staprāns 100” norisināsies kā plaša saistītu notikumu programma, iekļaujot tajā mākslas darbu izstādes, teātra iestudējumus, memuāru izdošanu, diskusijas, radošās darbnīcas un mākslas filmas tapšanu. 

Saite uz otro tiešsaistes diskusiju 24. februārī.

Dailesteatris.lv tiek izmantotas sīkdatnes. Tās ļauj jums ērti lietot vietni, bet mums analizēt apmeklējumu.

Izmantotās sīkdatnes

Pieteikties jaunumiem