Dailes teātrī pirmizrāde “Kur pazuda valsts” par Latvijas okupācijas laiku

Atzīmējot latviešu mākslinieka Raimonda Staprāna radošo darbu un iedvesmojoties no slavenā mākslinieka lugām, Dailes teātrī tapis dokumentāls detektīvs "Kur pazuda valsts" Toma Treiņa režijā. Jauniestudējuma pirmizrāde šodien, 2023. gada 6. janvārī. 

Izrādes centrā ir Latvijas valsts okupācija, kas paslīdēja garām pasaules acīm, kā arī Kārļa Ulmaņa personība, kas arvien netiek viennozīmīgi vērtēta, dažos turpinot izraisīt interesi, skepsi, bet citos apbrīnu. Vai Latvija varēja saglabāt brīvību arī vistumšākajā vēstures brīdī, ja Ulmains būtu rīkojies citādi? Vai vispār varēja rīkoties citādi? 1940. gadu mēs saucam par baigo, šausmās un bezpalīdzībā tas iegrūda Latvijas tautu vairākās paaudzēs. Vai būtu labāk, būtu sliktāk, tikai citādāk, ja Ulmanis nebūtu tas, kas viņš bija?  

Izrādes oriģināldramaturģiju veidojis Matīss Gricmanis, iedvesmojoties no diviem Dailes teātra uzvedumiem – “Gūsteknis pilī” (2011) un “Četras dienas jūnijā” (1989), kas ir īpaši leģendārs Atmodas laika iestudējums. Tas notika tagadējā Prezidenta pilī, prezidenta Ulmaņa darba kabinetā, kur Ulmani atveidoja aktieris Uldis Vazdiks. Iestudējumā “Kur pazuda valsts” Kārļa Ulmaņa loma atvēlēta aktierim Imantam Stradam.

Dailes teātra direktors Juris Žagars: “Dailes teātrī tapis jauniestudējums par Latvijas sabiedrībai ārkārtīgi nozīmīgu vēsturisku posmu. Tas tiek veidots kā detektīvs, kur izrādes radošā komanda ir strādājuši ar arhīvu materiāliem, konsultējušies ar vēsturniekiem un savu darbu balsta arī uz dažām paradoksālām tā laika vēstures liecībām.”

Lomas izrādē atveido Imants Strads, Juris Bartkevičs, Toms Veličko, Kaspars Dumburs, Andris Bulis un Mārtiņš Upenieks.

Izrādi “Kur pazuda valsts” veido režisors Toms Treinis, dramaturgs Matīss Gricmanis, scenogrāfs Kristaps Kramiņš, kostīmu māksliniece Marta Treine, mūzikas autore Alise Rancāne, gaismu māksliniece Māra Vaļikova.

Izrāde tapusi sadarbībā ar fondu “Mākslai vajag telpu”( MVT) un tā atklāj fonda projekta “Staprāns 100” programmu. Vēl pirms iestudējuma “Kur pazuda valsts” pirmizrādes Dailes teātris un MVT aicināja skatītājus plašāk izzināt vēstures kontekstu, veidojot diskusiju ar vēstures un politikas vērotāju un pētnieku dalību. Saite uz 15. decembra diskusiju- https://ej.uz/d2ts

Fonds MVT projekta “Staprāns 100” programmu veido kā procesu un pasākumu kopumu laika periodā no 2021. gada līdz 2026. gadam, lai radītu iespēju padziļināt sabiedrības zināšanas par izcilu latviešu mākslinieku, 20. gadsimta otrās puses un 21. gadsimta mākslu, kā arī nozīmīgākajiem mezgla punktiem Latvijas valsts vēsturē. Projekts “Staprāns 100” norisināsies kā plaša saistītu notikumu programma, iekļaujot tajā mākslas darbu izstādes, teātra iestudējumus, memuāru izdošanu, diskusijas, radošās darbnīcas un mākslas filmas tapšanu.

Dailesteatris.lv tiek izmantotas sīkdatnes. Tās ļauj jums ērti lietot vietni, bet mums analizēt apmeklējumu.

Izmantotās sīkdatnes

Pieteikties jaunumiem