Publikācijas

Žestu karalienes, pozu galms

Lasīt

Karaliskās spēles

Lasīt

Skanīgs pirmais akords!

Lasīt

Atsauksmes

Pievienot komentāru
Pievienot

~♥~ Kristīna Egle 18.03.2013 16:05
Paldies par par šo izrādi, apmeklēju šo izrādi trīs reizes un ietu vēl 4.reizi, ja vien būtu tāda iespēja. Šī izrāde ievilka sevī skatītājus, uzmanību šajā izrādē var noturēt no pirmās līdz pēdējai sekundei, neskatoties uz lirisko valodu. Lieliski piedomāts par detaļām, jo īpaši Elizabetes vaniļas smaržas plīvurs, majestātiskās roku kustības abām karalienēm, rotas lietas, tērpi. Skaisti izspēlētas ainas - īpaši Elizabetes deja ar Lesteru, Marijas Stjuartes došanās uz nāvessoda izpildi. Laikam jau uz pēdējo izrādi ieradās liela daļa cilvēku, kas jau bija iepriekš redzējusi šo izrādi, jo izrādes beigās skatītāji aiz cieņas, pateicības ne tikai stāvēja kājās, bet arī demonstratīvi nekustējās no vietas, plaudējot un nelaižot aktierus prom.
Lai cik nepārspējama ir Rēzija, tik pat līderiska bija Vita Vārpiņa. Grāfa Belevra loma Ārim Rozentālam tik ļoti piestāvēja, ka būt grūti viņu turpmāk neasociēt ar šo tēlu! Liepiņš kā vienmēr pārliecinošs. Paldies visiem aktieriem, kas uzbūra šo ilūziju un radīja interesi par šo periodu vēsturē. Asaras neizpaliek emocionālākajās vietās. Vairāk tādu izrāžu! Vairāk nozimīgu lomu Vitai Vārpiņai!
Ar cieņu - Krista.
Dailes teātris 21.01.2013 09:15
(no twitter.com) ‏@kristinetjarve
Vakar apmeklēju @Dailesteatris izrādi Marija Stjuarte, ļoti patika šī vēsturiskā drāma, lielisks aktrišu tēlojums - patīkama pēcgarša
Dailes teātris 21.01.2013 09:13
(no twitter.com) @e_klavina
Redzēju vakar @Dailesteatris izrādi "Marija Stjuarte"! Paldies, ļoti patika, un Vita Vārpiņa kā Marija Stjuarte vnk lieliska!
Arturs Brasliņš 01.08.2012 20:47
Vai var uzzināt, kādi skaņdarbi izmantoti izrādē?
11.03.2012 20:40
Pietrūka vēstures zināšanu, kas labāk palīdzētu izprast izrādes sižetu. Apraksts programmiņā bija pārlieku garš, nevarēju paspēt izlasīt to pirms izrādes. Arī teātra mājas lapā informācija bija paskopa.
Toties scenogrāfija, mūzika, tērpi, aktieru tēlojums - lieliski. Paldies !
08.02.2012 00:31
Fantastiski! Neatstāja vienaldzīgu! Ko tādu nebiju no DT gaidījusi.
Vita, Rēzija- lieliskas. Uzslavas pelnījusi arī Olga un Ģirts.
Lai šādu emociju atstājošas izrādes DT būtu vairāk!
Jums ir jāredz!
14.12.2011 10:25
Uz izrādi biju vairāk kā mēnesi atpakaļ. Vienreizēja! Kā ar draugiem spriedām, šis tiešām ir Teātris ar lielo burtu. Tādas emocijas sen nebija pārņēmušas, tik ļoti patika izrāde, ka nevarēju apstādināt asaras, paldies:))
22.09.2011 10:32
Izcila aktierspēle, izrāde kopumā izcila!!! BRAVO
29.05.2011 20:15
Sēdēju zāles vidū, bet daudz ko nedzirdēju. Izrāde diezgan sarežģīta, prasa lielu koncentrāciju, tāpēc akustika ļoti traucēja šo darbu uztvert. Nez kā bija tiem, kas sēdēja aizmugurē? Abi vecā kaluma aktieri pārspēlē, bet tur laikam neko nevar darīt. Pati izrāde brīnišķīga. Kur var pierakstīties Pētera Liepiņa fanklubā?
13.03.2011 15:57
Mans galvenais jebkuras izrādes kritērijs- kā es jūtos nākamajā dienā pēc izrādes noskatīšanās- vai mieles vai emocionāls pacēlums?Šoreiz otrais variants( pat pašai negaidot!) It kā sen zināmas vēsturiskas patiesības- Elizabete liek nocirst galvu savai pusmāsai, filmās arī redzēts ( ar Helēnu Mirrenu Elizabetes lomā), bet te... Kā režisors parādījis! Abu māsu tikšanos, Elizabetes monologs, soda aina... Mūzika grand, dārd, gaismu spēle caur skatuves grīdas dēļos atstātām spraugām, šķiet skatītāji pat neelpo. Aktieru sniegums profesionāls. Guvu neizsakāmu estētisku baudījumu, tas bija profesionāli.Darba dienu ritumā kāds īsts patiess skaistuma mirklis. Paldies!
13.03.2011 09:03
,,,,,,,,,Kā gandrīz jebkurā izrādē sākums ir nu tāds,kad jāpieslēdzas,,,,Pierasts jau pie spraigākām darbībam...Bet tā tomēr klasika,,,Rezultats ---spēcīga mūzika-tā loti daudz nozīmē šajā izrādē.Gan Rēzija gan Vita katra sava lomā varenas!!!Izrāde patika,vienaldzīgu neatstāja............Bija sajūta ,ka nevajag aplaudēt,,,,gribējās tā ar klusumā palikt,,,Bet pieklājība prasa aplausus,,,,
12.03.2011 11:29
manuprāt, izrāde ir lugas lasījums lielu dekorāciju priekšā. bet teātris nav, lai nolasītu lugu! lugu es pati mājās varu izlasīt. teātrī es gaidu kaut kādu režisora interpretāciju, kaut kādu emocionālu iespaidu, kaut kādu darbību, nevis stīvu monologu norunāšanu, visiem aktieriem stāvot rindā vai puslokā uz skatuves. režija tik minimāla, aktieri tik stīvi, statiski un māksloti. mūzikas izmantojums banāls, ilustratīvs.
01.03.2011 13:19
Redzēju izrādi 27.02.2011.
Bravo! Tīra manta. Abas dāmas R.Kalniņa un V.Vārpiņa - cepuri nost! Režisoram - pēc šitā es pat varu piedot mūžīgo un neciešamo pīpēšanu TV sižetos. Labs darbs.
Atsevišķi un vēlreiz - Vita Vārpiņa, es laikam Jūs mīlu.
27.02.2011 20:55
Uz izrādi biju 26.02.2011. Jāsaka,ka šo izrādi biju gaidījis 4 mēnešus, precīzāk, lai tiktu uz to. Un neesmu vīlies ne mirkli. Fantastisks iestudējums, tikai žēl, ka mazliet vairāk netika atainotas Marijas Stjuartes vēsturiski "sliktās" īpašības. Tai pat laikā aktieru tēlojums lielisks, īpaši vēlos uzsvērt VITAS VĀRPIŅAS ģeniālo tēlojumu, viņa šai lomai ir kā radītā, nu tik tiešām īsta karaliene no izrādes pirmā mirkļa un līdz pat galam. Šoreiz viņas tēlojums,manā skatījumā,spēcīgi aizēnoja Rēzijas Kalniņas Elizabetes tēlojumu! Otrais cēliens ārkārtīgi emocionāls, kur visu šo noskaņu rada Vitas Vārpiņas un mūzikas tandēms. BRAVO!
27.02.2011 13:19
Vakar pēc ilgāka laika atkal bija iespēja vērot īstu klasikas repertuāra izrādi. Pārsteidzošākais arī tas ,ka lugas režisors Džilindžers, kas vislaik provocēja ar saviem iestudējumiem, šoreiz pierādijis, ka ir spējīgs radīt labu izrādi patiesiem mākslas gardēžiem. Abu karalieņu atveidotās lomas pilnībā ieveda mani tālaika Anglijas traģiskajos notikumos. Gan Rēzijai gan Vitai milzīgs paldies par patiesi izjusto tēlojumu no izrādes pirmās minūtes līdz pat paklanīšanās brīdim. Arī Olgas Dreģes tēlojums pārliecināja.
Diemžēl to pašu nevar teikt par vīriešu lomu atveidotājiem.Nepatīkami pārsteigts biju par Ķestera un Žagara bālo tēlojumu.Izņemot senos tērpus varēja likties,ka viņi ir tepat ''Ugunsgrēkā'' nevis intrigu savītā Anglijas galmā. Tikpat kā nekādu emociju visas izrādes laikā. Arī Liepiņam vislaik bija problēmas ar teksta atcerēšnos, bet par Bērziņa kungu varēja visa zāle izsmieties. Tāda jau atkārtota attieksme pret šo izrādi varbūt liks Andrim padomāt, ka vajadzētu atkal uz kādu laiciņu pamest teātri jo šeit tomēr nāk cilvēki lai redzētu ko patīkamu un maksā par to ne mazu naudu. Man kā skatītājam bija kauns. Nemaz nestādos priekšā kā tobrīd jutās pārejie izrādes dalībnieki.
Līdz ar to no izrādes aizgāju ar dalītām jūtām. Labi, ka šādas izrādes atkal parādās mūsu teātru repertuārā.Tikai vai mums tagad ir aktieri kas ticami spēj iejusties senākas pagātnes noskaņās. Novēlu Dailes teātrim daudz radošu veiksmju šajā sezonā.
20.02.2011 18:02
Skatīties varēja, bet neizraisīja pārdzīvojumu. Patika V.Vārpiņa, nepatika R.Kalniņa- ļoti samākslota. Izrādei nav spēka ...
12.01.2011 18:39
Paldies Vitai Vārpiņai un Rēzijai Kalniņai ,LIELISKI,ĻOTI SKAISTA IZRĀDE. Iesaku !!!! Vita Vārpiņa pārsteidza ar savu tēlojumu,ļoti karalisks tēlojums,biju pilnīgi aizgrābts .Skaisti kostīmi,paldies arī Kārlim Lācim par mūziku,ļoti pastiprināja izrādes uztveri.
11.01.2011 09:54
Lieliska izrāde.Kā dzīve.Patiesa un smeldzīga.Brīnišķīgs režisora un aktieru darbs.Paldies.
08.01.2011 23:26
Paldies! Pat sākotnējos izrādes skeptiķus izdevās pārliecināt. Šis bija emocionāli ļoti bagāts vakars! Skatījos ar negaidītu aizrautību. Manuprāt, Vita Vārpiņa bija nevainojama! Es noticēju līdz asarām! Īsta karaliene!!!! Paldies par mūziku, tā bija tik spēcīgs līdzpārdzīvojuma akcents, kādu neatceros pieredzējusi! Scenogrāfija lieliski izdevusies un tērpi vienreizēji! Man nebija sajūtas, ka izrāde raksīta pirms gadsimtiem. Ārkārtīgi mūsdienīgi un aktuāli. Beidzot tiek runāts par cilvēciskām vērtībām. Paldies visiem, kas piedalijās izrādes tapšanā!
14.12.2010 13:13
Dailes teātris atvainojas par pārtraukto izrādi "Marija Stjuarte" 13.decembrī. Iegādātās biļetes derīgas uz izrādi 10. janvārī 19.00 vai nododamas visās "Biļešu Paradīzes" kasēs. Jūsu DT
13.12.2010 16:54
Beidzot spēcīga izrāde DT.
Izrāde bija piektdien, vēl šodien, pirmdienā, dzīvoju tās iespaidā. Paldies karalienēm, režisoram un mūzikas autoram.
Ļoti traucēja tas, ka Elizabete ik pa laikam pazuda savā tronī.
11.12.2010 10:02
Neuzrunāja šī izrāde - tēlojums nekāds.
11.11.2010 01:52
Izcili spēcīga, augstvērtīga, emocionāli bagāta luga. Arī pirmais cēliens ir ļoti interesants, ja ieklausās tajos it kā garajos tekstos.

Mani ļoti uzrunāja pārliecība, ar kādu aktieri parādīja kā nāves sods var būt reizē arī triumfs, kā spēja piedot ceļ cilvēka vērtību, kā mīlestība spēj noraut visas maskas un pašus cietākos ļaudis padarīt trauslus.

Mēs ar sievu ļoti ilgojāmies redzēt kaut ko tādu. Ilgi nekas tāds nebija bijis. Mums pietrūkst agrāk redzētā "Gestas Berlinga", "Rītausmas dāmas", "Meža Gulbju"...

Esam pamanījuši, ka spēcīgas izrādes parādās laikos, kad tautai ir smagi. Kad jau paliek vieglāk, iestudējumi kļūst tādi kā seklāki, vairāk Kornēlijas stilā. Bet cilvēkiem jau visādos laikos vajadzīgs stiprinājums, rupjmaize, pamatīgums.

Tikai ak šie komentāru kritiķi, īstenie latvieši! Būtu tak dibenu pacēluši un reizi par visām parādījuši, kā to Anglijas karalieni jāspēlē! Tomēr izskatās, ka pa spēkam tas ir vienīgi Rēzijai. Mēs visi pārējie tikai ļoti labi zinām, kā tas jādara.

Mīļie teātra ļaudis, jums patiešām izdevās! Pēc izrādes vēl dienas trīs dzīvojām tās varā. Iespaidīgi! Turieties, nemainieties sīknaudā! Jūsu varā ir dot mums stāstus, kas sapurina un spēcina. Dodiet mums tos!

Paldies!
10.11.2010 10:23
Izrāde, kas pašam jāredz, lai varētu pievienoties vai nu tiem, kas izrādes beigās ceļas kājās un latviskajā manierē svinīgi, bet ieturēti plaudē, vai arī tiem, kas izrādei liek 6 no 10 ballēm un vakarā nekāro pārspriest redzēto un piedzīvoto, bet gan atrast kādu citu satraukuma, saviļņojuma avotu, piemēram, noskatīties labu filmu. Es piederu pie otrajiem.
08.11.2010 14:50
Tiešām - cik cilvēku, tik viedokļu. Neesmu vēsturisku traģēdiju cienītāja, taču uzrāde ir laba, lieliski aktieri. Bet rakstu tāpēc, ka ārkārtīgi pārsteidza Artis Robežnieks - pārsteidza vislabākajā nozīmē. Loma neliela, uz skatuves neilgi , bet izcili!!!!!
08.11.2010 12:17
Sākums bija diezgan garlaicīgs. varēja tekstus īsināt. 2.cēliens ļoti labs. Ļoti patika Kalniņa(īpaši saspēlē ar Ķesteri). Skaisti tērpi un scenogrāfija. Bet vislabākais šajā izrādē ir mūzika.
Laba izrāde, bet ... Esmu redzējusi Artmani izrādē "Elizabete, Anglijas karaliene". Tādas virsotnes laikam neviens vairāk nesasniegs ...
Bet - paldies!
08.11.2010 09:48
Kāds baudījums! Izcili!
27.10.2010 11:22
Mēs ar vīru bijām sajūsmā. Teātrus apmeklējam bieži un priekš mums šī bija labākā izrāde uz kādu mēs esam bijuši. Izrāde mūs ļoti iespaidoja un es labprāt to noskatītos vēlreiz. Paldies režisoram un aktieriem!
19.10.2010 23:05
Gaidīju no izrādes vairāk, zinot, kas ir režisors, bet nesagaidīju! Izrāde izstiepta un savā būtībā neparādīja neko jaunu pārdzīvojumos no jau sen zināmiem vēstures faktiem. Absolūta vilšanās Elizabetes tēlojumā, jo vēsturiskais tēls prasa KAUT KO spēcīgāku....
15.10.2010 10:17
Izrāde ļoti laba, Vita Vārpiņa nospēlēja izcili. Taču režisora iestudētais vēsais un izrādes stilā ieturētais aktieru iznāciens pēc izrādes, manuprāt, bija garām. Vai tiešām nebūtu labāk, ja aktieru sejas rotātu smaids, saņemot ziedus un skanot aplausiem?
14.10.2010 11:33
Tikai žēl, ka visas biļetes uz doto brīdi ir izpārdotas... Varbūt, ka DT varēja ieplānot kādu papildus izrādi?
11.10.2010 10:38
Man ļoti, ļoti patika! Biju sabijusies, kā nu būs, bet bija ļoti, ļoti spēcīgi! Iesaku redzēt!
09.10.2010 11:43
Šķiet, ka mans mīļais režisors nolēmis izpatikt opensionāriem. 3 stundu laikā 15 emocionālas minūtes. Aktieru spēle ? Vilšanās.
09.10.2010 10:10
Lieliska izrāde!
Iespaidīga scenogrāfija, perfekti pieskaņota mūzika.
Tas bija izcils vakars.

Paldies!
04.10.2010 11:31
Beidzot DT cienīga izrāde! Tomēr ne tik izcila, lai aplaudētu kājās stāvot.
04.10.2010 11:13
ļoti laba izrāde. Laba aktierspēle. Izsmalcināti kostīmi. Paldies vitai vārpiņai, rēzijai un pēterim liepiņam.
tāda skaista izrāde vecās dailes noskaņās. Nāca prātā vija Artmane, izrādē Elizabete Anglijas karaliene. bija tas ko gaidīju.
04.10.2010 09:37
Vita Vārpiņa ļoti patīkami pārsteidza Marijas Stjuartes priekšā, manuprāt, aizēnojot Rēziju Kalniņu. Paldies arī Ārim Rozentālam, kas likās viens no piemērotākajiem tēliem šajā izrādē.
03.10.2010 21:59
Cik cilvēku, tik viedokļu... Mani izrāde uzrunāja, pat ļoti. Vēl ilgi pēc izrādes "dzīvoju" tās emocionālo nianšu varā. Uzskatu, ka Vita Vārpiņa bija ģeniāla. Iesaku visiem šo izrādi noskatīties.
03.10.2010 13:09
Pēc izrādes jūties emocionāli iiztukšots, un pat nākošā dienā sajūtas ir paģirainas.
03.10.2010 01:40
Šeit nevar (varbūt pat nedrīkst) runāt par patika vai nepatika.
Tas ir kas vairāk. par vārdiem izteiktiem vai noklusētiem.
Tas ir garīgs lidojums. arī kritiens.
Ir līdz-pārdzīvojums.
Un pārdomas pēc tam, kad viss beidzies.
Ir savādi. bet skaisti.
jo tas liek paskatīties uz ikdienu - savu - arī jūsu un mūsu visu.
liek analizēt, paskatīties un izdzīvot sevī cilvēcību, mīlestību, arī kristīgās pasaules toreizējos un mūsdienīgos uzstādījumus.
Paldies Rēzij. Par Tavu dvēselisko uzrunu. vēstījumu.
Paldies visiem jums - kas runājat un uzrunājat.
Jūs veicat brīnišķīgu, nenovērtējamu darbu.
Paldies.
29.09.2010 23:39
Tikai tur ir tā problēma, ka šī nav Verdi opera, un klasika nenozīmē, ka jābūt lēni un garlaicīgi. Izrāde ir laba, bet ne izcila. Jo tikai trešdaļa aktieru ir uzdevumu augstumos un izceļas ar radošumu. Daudz ir klišeju un štampu, kas nepriecē.
29.09.2010 11:54
Izrāde tiešām ir 'lēna' (īpaši 1. cēlienā), bet Tā Ir Klasika!
Klasikas darbi mūsdienu asa sižeta filmu cienošās sabiedrības acīs tiešām var šķist lēni un garlaicīgi, bet tad ne jau izrādē ir vaina. Sūdzības par operas izrāžu izstieptību četros cēlienos un nenormālu garlaicību nav īsti manītas, jo cilvēki zina uz ko iet.
Kaut arī izrādes gaitā tiek izspēlēts un apspēlēts tikai Karalieņu konflikts par teritorijām, manuprāt, Režisors izrādi ir radījis maksimāli dinamisku un interesantu ar savu 'odziņu', protams.
Kritiķim Naumanim traucē visas oriģinālās detaļas ko Režiosors ir ielicis no sevis (Elizabetes emociju izpausmes, skaļā mūzika, aktieru ienākšana zālē, skatuves izmantojums), cik noprotu pāri vajadzētu palikt izteiksmīgai dikcijai (ietverot VISUS vēstures faktus, kas tolaik risinājušies) un skatuves dekorāciju pilnīgai nomaiņai sākot ainu ar otru Karalieni.
Teorētiski, ņemot vērā kritiķa kritiku un ieteikumus, izrādi vajadzētu varēt uzlabot, bet pēc Naumaņa paliktu pāri kaut kas mazs un melns.
27.09.2010 19:52
man patika.
27.09.2010 16:13

un tad es izlasīju Naumaņa vēmekļus Dienā......šķiet, ka esam redzējuši dažādas izrādes un, diemžēl, viņš nav sapratis būtiskāko.
Diemžēl tas tā ir regulāri, DT viņam kā dadzis acī visu laiku!
šo izrādi gan laikam viņš tiešām ir noskatījies pirms rakstīja, bet ir bijis arī citādi.. :)
27.09.2010 09:20
Ļoti skaista izrāde, labs skatuves noformējums, mūzika. Vita Vārpiņa izcila Stjuartes lomā.
26.09.2010 21:05
izcila izrāde
izcilas karalienes
paldies
26.09.2010 16:02
Anitas ieteikumu par 18. rindu gan es gribētu apšaubīt, bet pilnīgi noteikti - nepērciet 6.rindu , un arī malējās vietas 7.-9.rindā arī ne.
Šeit iepriekš jau kāds rakstīja - režisoram vajardzētu mēģināt izrādi noskatīties no 6. ( resp, pirmāš) rindas. Es precizēšu - lai mēģina izbadīt izrādi no trim malējam vietam. Nerunāsim par papildvietu - tā ir lēta un pieņemsim, katrs pats vainīgs, ka to nopircis. Bet 1.-2. vietā sēdošie ir maksājuši pilnu cenu, bet neredz vienu no smalkākajām ainām - Stjuartes nāvessodu. Scenogrāfija kā tāda ir fascinējoša, risinājums ar skatuves pagarināšanu ir perfekts, skatītaju zāle iegūst pareizas proporcijas, cilvēki, sākot no 7.rindas , ērti pārredz skatuvi, priekšā sēdošo galvas netraucē, manuprāt arī zāles aizmugurē sēdošie nejūtas vairs pārāk attālināti un mazos cilveciņus vērojoši. Bet diemžēl skatuves abās malās atrodošies lielie soli aizsedz skatuves centru malās sēdošajiem. Vēlreiz atzīmēšu - par PILNU cenu sēdošiem!!!
26.09.2010 15:02
IETEIKUMS!

Pērciet biļetes ne tuvāk kā 18. rindā. Tad izrādes kopiespaids daudz labāks.

Izrāde, ko vajag redzēt. Aktuāla varas attieksme pret tautu (lieliskajā Elizabetes monologā), kaislīgas sievietes (abu karalieņu satikšanās parkā).

26.09.2010 09:07
Tik spēkpilna, strāvojoša un lepnuma pilna izrāde. Paldies par to. Man pat starpbrīdi neprasījās. Ļoti patika.
25.09.2010 23:39
Izrāde ir ļoti spēcīga un īpašs nopelns šeit ir abām karalienēm. Neesmu Rēzijas fane, bet Elizabete ir lieliska un tieši monologs tumsā ir ļoti izteiksmīgs - brīdis, kad atklājas visa slēptā būtība - iespaidīgi un pilnībā izskaidro tālāk notiekošo. Vārpiņas Stjuarte nebūt nav "vienāda", abu karalieņu tikšanās, Marijas nāves skats ir ļoti iespaidīgs un emocionāls. Nespēju iedomāties nevienu citu abu karalieņu lomās. Negribētu pārmest Ķesterim dvēseliskuma trūkumu - 18.09. izrādē Marijas nāves skatā viņš bija vienreizēji emocionāls, varbūt vienīgi tēla aristokrātisma trūkumu - kaut kas man pietrūka, lai noticētu, ka viņš ir grāfs un karalienes favorīts. Turpretim Rozentāls un Robežnieks (lai arī lugā nav augstas kārtas) bija kā no tā laika atnākuši - lieliska plastika un reveransi. Izrāde ne brīdi nav garlaicīga, ja pirms izrādes izlasa programmiņu, kurā ir ļoti izsmeļoša informācija par abām karalienēm. Spēcīgs pieteikums Dailes jubilejas sezonā un par to ir patiess prieks!
25.09.2010 23:21
Paldies par brīnišķīgo izrādi! Rēzijas un Vitas tēlojums mani "paņēma". Izrādē laiks pazuda. Mājās devos izrādes iespaidā. PALDIES!
25.09.2010 23:04
Nezinu, ko redz priekšējās rindās, man bija fantastiski paveicies nejauši nopirkt biļeti 19. rindas vidū - tūlīt pie troņa, tāpēc visas mizanscēnas ar nākšanu zālē izskatījās ļoti iespaidīgas, jēgpilnas un skaistas. Īpaši fināls - ideāli.
25.09.2010 20:54
Pretēji daudzajiem jūsmotājiem domāju, ka V.Vārpiņa visu izrādi (18.09.) nospēlēja vienā toņkārtā, bez sevišķām emociju maiņām - vēsi cildena karaliene. Mortimers - pilnīgi nebaudāms, par viņa dīdīšanās motīviem nav nekādas skaidrības. Lielais Elizabetes monologs - pilnīgā tumsā, laikam Dž.Dž. uzskatīja, ka kaut kāds jaunievedums tomēr nepieciešams. Kopumā tomēr baudāma klasika.
25.09.2010 10:02
Izrāde gara, beigas stieptas. Rēzijai slikta dikcija-vai nu sakodiens izmainījies, vai arī daudz smēķē. Kopumā izrādi skatīties var.
25.09.2010 00:29
Nesaprotu kritiķus - viņiem nekad nekas nav labi!... Bet izrāde ir patiešām laba, pirmā cēliena pirmās 40 minūtes gan grūti panesamas, bet tālākais ir ļoti labi. Gribu teikt, ka aktieru ir ļoti centušies, lai Raiņa tulkoto Šilleru aiznestu līdz skatītājiem. Loģiski izrunāts un pasniegts saturs. Pilnīgi pretēji daudzu slavas dziesmām Vitai Vārpiņai par Marijas Stjuartes lomu uzskatu, ka viņa, lai arī ļoti cenšas, paliek savā tradicionāli labajā vienādajā līmenī. Manuprāt, Versaļas kodā viņas tēlojums ir pat uzteicamāks. Viņa šoreiz ir pārcentusies un kļuvusi mākslīga, bet tas vairāk kaitina, nekā priecē. Toties fascinējoša un fantastiska ir Rēzija Kalniņa Elizabetes lomā. Un lai nesaka Naumanis un citi, ka viņa atkārtojas, tā nav patiesība, tieši otrādi, manuprāt, viņa VIENĪGĀ izrādē ir tā, kas dod jaunu pienesumu, arvien meklē jaunas izpausmes, izteiksmes veidus un tēlo vienkārši brīnišķīgi. Patiesībā RĒZIJA IZNES IZRĀDI UN LIELĀKOTIES VIŅAS DĒĻ IR VĒRTS TO SKATĪTIES. Vita Vārpiņa vairāk ir vēsa un butaforiska, viņa nav dzīva Marija Stjuarte. Diemžēl. Andris Bērziņš izvēlējies murmuļojoša uzkumpuša "krupja" tēlu, kas sākumā kaitina un šķiet nepiņemami, bet vēlāk kļūst pat intersants un no to vīriešu plejādes vienīgais pelna atzinību. Viņš tomēr ir ļoti talantīgs. Bet Ķesteris gan naturāli halturē -šitāds nekāds grāfs Lesters, nu kauns skatīties. Nu būtu kaut nepaslinkojis un paskatījeis kā 'Dzremijs Aironss spēlē šo lomu. Es Vilkārša vietā viņu nomainītu ar kādu citu, kas grib pastrādāt. Slikti savu lomu pilda Olga Dreģe - ir diezgan grūti viņā klausīties un pieņemt viņas tēlojumu, arī tas ir pilnīgi nekāds štamps. Pēteris Liepiņš arī tāds nemainīgi labs, bet Versaļas kodā bija labāks. Daudzi domā, ka viņš te labi spēlē - viņš labs tāpēc, ka spēlē labo tēlu un tāpēc tāds šķiet. Izrāde ir uzteicami laba, bet nu līdz ovāciju nopelnīšani vēl būtu krietni jāpiestrādā. Man zināmā mērā skatīties traucēja acu priekšā stāvošā ģeniālā oskarotā britu aktrise Helēna Mirrena Elizabetes lomā, no kuras acīmredzot arī Rēzija ko paņēmusi savam tēlam. Kas ir apsveicami. Viens gan ko derētu ielāgot - agrāk arī piecu cēlienu traģēdijās bija lielāka dinamika. Izrāde ir par lēnu. Jau tā runājamā teksta ir daudz, bet laiks vēl tiek stiepts ar defilē un citām maznozīmīgām detaļām. Izrādē vajadzīgs temps. Nepelnīti Radzobe kritizē ieiešanu skatītāju zālē, tas katrā ziņā netraucē.Šī izrāde izraisa cieņu pret Dailes teātri, par ko paldies.
24.09.2010 12:18
Blakussēdētājai :
jā, abas "profesionālās" recenzijas ir ļoti interesanti salīdzināt.:) To, ka visas tās trausļās un emocionālās lietas par to, kura aktrise spēlē izcili un kura nē, par mūzikas iedarbību ( vai tā tikai klaji ilustrē un traucē aktieriem vai arī iz izcila un runājoša), tas viss ir individuāli un var būt atšķirīgi. Bet dīvaini lasīt diametrālus viedokļus par vienīgo reāli taustāmo lietu - par scenogrāfiju:) Viena saka, ka scenogrāfija ir vienīgais, kur nav jūtama Valmieras ietekme, savukārt otra tieši norāda uz ietekmēšanos no Vilkārša ..
24.09.2010 01:22
Izrāde super.
P.S. Man patīk salīdzināt recenzijas. Un arī neprofesionālos viedokļus. Lilitas Zatleres viedoklis - arī super.
22.09.2010 00:42
izrāde nelikās izcila.
Pirmkārt - par garu. pārāk izstiepta.
Otrkārt - 1.cēliens drausmīgi garlaicīgs. kad starpbrīdī ieslēdzās gaisma, tad lielākā daļa cilvēku žāvājās un staipijās.

Biju sagatavojusies izcilai izrādei - izlasiju komentārus, google atradu Mariju Stjuarti un palasiju par viņu - nu tas, kas Wikipedijā bija 1 teikumā, tas šeit bija izstiepts 3 stundu garumā.

Priekš manis bija drusku par garlaicīgu (pati izrāde un sižets, un dialogi, nevis aktieru spēle)
21.09.2010 15:40
Izrāde bija lieliska, man patika. Vienīgi, bija žēl tā nabaga cilvēka, kurš mēģināja iedot Rēzijai puķes un viņa neņēma. Saprotams, ka tā ir režisora iecere ieturēt karalienes karaliskumu līdz galam, bet kaut kā aizvainot cilvēka jūtas risks ir.
21.09.2010 10:57
Tronis ir 18.rindā, vidū pie ejas.
21.09.2010 09:57
Kura rinda ir tronis,ludzu ludzu dalaties?!
20.09.2010 22:42
Uz Dailes teātri eju jau 15 gadus, un pirmo reizi skatītāji aplaudēja, kājās stāvot, tāpēc nesaprotu, kā Inga to varēja nepamanīt (tā bija 19.septembra izrāde). Esmu redzējusi arī valmieriešus, un grūti ir salīdzināt, jo katrā no šīm izrādēm bija kas savdabīgs un interesants. Gan vienā, gan otrā iestudējumā vīrieši-tādi pabāli, bet abas karalienes- izcilas.
20.09.2010 19:54
Uzrakstiet, kur konkrēti stāv tas tronis, lai nejauši netikt tam aizmugurē...
20.09.2010 15:04
Es sēdēju pirmajā rindā. Tas nebija labi. Ne visu uz skatuves varēja redzēt un ko Rēzija darīja zālē varēja tikai nojaust.
Bet izrāde kopumā lieliska.
20.09.2010 13:34
Es arī sēdēju pēdējās rindās, bet lieliska redzamība, un par dikciju man arī nav iebilžu. Patika tieši klasiskums - ne tērpi traucēja, ne mūzika - tikai papildināja tekstu, aktierspēli. Žēl, ka 19.sept.zāle aplaudējot necēlās kājās, man tik ļoti gribējās, bet visi kā sastinguši.
20.09.2010 13:26
Apsveicu Dailes teātri ar jauno sezonu. Beidzot kaut ko klasiski vērtīgu varēja noskatīties. Bet mani nepamet doma, ka šī izrāde ir kameriskākām telpām paredzēta. Sēdot iepriekšpēdējā rindā grūti bija visu saprast. Man labāk tomēr patika O. Krodera iestūdējums, kas nebija tik izstiepti garš. Dikcija slikta visiem vīriešu lomu atveidotājiem. Ivo Martinsons izcili spēlē, šoreiz Ģirts Ķesteris šķita ļoti bāls. Dailes teātrim viss ar pompu, bet Valmieras teātrī redzētais ar smeldzīgu pēcgaršu, vairāk iekšas aizkustināja. Tāpēc nepamet doma, ka šī izrāde nav Lielajai zālei. Scenogrāfs Dailes teātrī nav bijis oriģināls, jo ļoti daudz, kas līdzīgs Valmieras teātra izrādei. Galvenais karalienes tronis tautas aprinādās. Idejas nevajag citēt, tas neliecina par talanta mērogu. Bet visumā jāsecina - Dailes teātrī viss ļoti koši un krāšni, bet par garu....
Atcerieties, pēdējās rindās sēž tādi paši skatītāji kā pirmajās.
20.09.2010 13:07
Abas kaealienes lieliskas! Izrāde kopumā uz 5-, (5 baļļu sistē'mā). Mīnusu piecniekam pielika Ķesteris (vēsums) un Bērziņš (runa).
20.09.2010 09:20
Vakar biju uz izrādi. Esmu sajūsmā. Abas karalienes izcilas. Piekrītu komentāriem par dažu aktieru dikciju. Tomēr visumā sen tik laba izrāde nav bijusi.
20.09.2010 08:18
Biju uz pirmizrādi, nu tāda emociju gamma vēl nekad nebija pieredzēta teātrī... Izcils darbs, aktieri, it īpaši abas karalienes!!! K. Lāča mūzika aizgrāba līdz sirds dziļumiem. Nezinu, vai tamdēļ, ka visi vēlējās būt perfekti, daži aktieri nedaudz pārcentās, tamdēļ arī ar to dikciju bij nelielas problēmas, bet to visu var nostrādāt līdz perfektumam! Bija vairākas ainas, kuras aktieri nospēlēja tā, ka labāk to vispār nemaz nevarētu izdarīt! Man, piemēram, fascinēja tā aina parkā, kur abas karalienes satiekas. Nu kur vēl perfektāk notēlot, abas tik ļoti vēlas satikties, bet lepnums, žēlums, naids, viss kas gadu gaitā abās krājies tad arī izlauzās uz āru, kolosāli!Arī skatītāju ovācijas pēc izrādes bija kas neaizmirstams, jo bieži negadās, kad skatītāji plaudējot ceļas kājās un sauc bravo! Šī ir izrāde uz kuru noteikti iešu vēlreiz! Lai izrādei ilgs mūžs!
19.09.2010 23:01
Man ļoti patika.Esmu patīkami pārsteigta, ka Džilindžers var arī labi iestudēt klasiku.ļoti laba aktierspēle, vienīgais Kesters mazliet haltūrēja....un vel nepatika galvas grozīšana un skatīšanās uz Elizabetes krēslu.Saprotu,ka tā karaliene ir tuvāk tautai,bet nebija diez ko ērti....
Kopumā ļoti laba izrāde ar labu mūziku!
19.09.2010 22:51
Beidzot, beidzot klasiska izrāde, turklāt lieliski izdevusies! Fantastiska Vita Vārpiņa! Tā ir bauda, redzēt uz skatuves īstas, plosošas un cilvēciskas kaislības. Arī mūzika, scenogrāfija, tērpi un gaismas bija ļoti izteiksmīgas. Vienīgi Ķesteris gan varētu pacensties izkāpt no sava pierastā un simts reizes atrādītā tēla un atļauties vairāk dzīvu emociju.
Ā, un vēl interesanti, cik daudz no izrādes redz tie skatītāji, kas sēž aiz Elizabetes troņa?
19.09.2010 21:43
viduvēja izrāde. nav izstudētas tā laika galma manieres, Elizabetes rakstura īpatnības. mūzika lēta. toties skaisti tērpi un Vārpiņa apburoša Marija Stjuarte. tiesa, pie dikcijas jāstrādā visiem. un Ķesterim no bojeviku varoņa jārāpjas ārā.
19.09.2010 20:57
Jā, programmiņā daudz VĒSTURISKAS informācijas. Tas - labi!
19.09.2010 20:53
Paldies! Biju 18.sept. - lieliski pavadīju laiku!
Visi aktieri bija AKTIERI! Prieks par Arti Robežnieku. SEn gribējās redzēt kārtīgu klasikas gabalu!
19.09.2010 15:21
Noskatījos pirmizrādi-ļoti laba.Tā ir jāredz katram-iesaku.
19.09.2010 11:19
Vitai Vārpiņai beidzot viņas cienīga loma. Man vienmēr licies, ka viņa ir Dailes īstā prīma. Rēzija arī lieliska.Ja paskatās uz pārējiem, tad tur gan saskatāmas vairākas haltūriņas. Labi savas nelielās lomas bija izstrādājuši Pēteris Liepiņš un Juris Žagars. No pārējiem vakardienas izrādē varēja vēlēties vairāk. Ģirts Ķesteris vispār dvēseli bija atstājis mājās, neticami, ka tādā garlaikotā kartupeļa asnā varēja ieskatīties kāda no māsām karalienēm. Bet tas netraucēja, jo skats visu laiku vērsās uz abām granddāmām. Tiešām abas pelnījušas apsveikumus par lieliski iesākto sezonu!
19.09.2010 00:34
Paldies!!!
Izcila izrāde!
Rēzija Kalniņa - izcila karaliene!!!
Vita Vārpiņa beidzot arī vienreizēja savā karalienes lomā!
Ģirts Kesteris un Andris Bērziņš gan varētu skaidrāk runāt!
Veinreizēja mūzika!
Domāju, ka pēc kāda laika noteikti aiziešu vēlreiz uz šo izrādi!
Lai izrādei ilgs mūžs!
18.09.2010 23:12
Liels paldies par izrādi - gleznu. Baudīju katru "kadru" un mūziku. Abas karalienes izcilas.
18.09.2010 22:49
beidzot izrāde, kas lizsauc spēcīgu pārdzīvojumu, kas paliks atmiņā uz ilgien laikiem.
18.09.2010 21:39
Laba, dziļa izrāde. paldies režisoram un aktieriem. Vienkāršā izcilība.
Vienīgi...nopirku biļeti 6. rindā, kas bija 1. rinda:-( Rēzijai bija vairāki iegājieni zālē. Nejutos labi.
18.09.2010 16:23
Ļoti spēcīgi un lieliski.Klasiski un īpaši.Dzīvoju līdzi Elizabetei un Marijai.Raudāju un baudīju.Izcili,tiešām izcili.Šī ir izrāde uz kuru es noteikti vēl vēlos aiziet un es to arī noteikti izdarīšu.Otro dienu dzīvoju šīs izrādes pasaulē un jūtos ļoti piepildīta visa!PALDIES Rēzijai un pārējiem par tik burvīgajām trīs stundām!!!!Paldies Dž.Dž.Džilindžeram!
18.09.2010 12:05
Es laikam nekliegtu tik skaļas slavas dziesmas kā daudzi iepriekšējie komentētāji, bet izrāde neapšaubāmi ir izdevusies. Pēc iepriekšējās baisīgās sezonas šī izrāde ļauj atkal ieraudzīt DT potenciālu. Esmu pārliecināta, ka izrāde noteikti atradīs savu skatītāju - to, kurš ir noilgojies pēc klasiskiem klasikas iestudējumiem.
18.09.2010 09:36
Izcili! Prieks, ka Džilindžers "nobriedis" pacelt klasiku!(Pacēla!) Nedaudz traucēja dažu aktieru dikcija (tas noteikti nav attiecinams uz aktieri Liepiņu). Abas karalienes fascinējošas! Bijām vairāki desmiti no Saldus. Savaldzināja aktrise Vārpiņa... Paldies! Visam radošajam kolektīvam veiksmi un gandarījumu par paveikto!
18.09.2010 09:24
Izcili!
18.09.2010 00:00
Skaidrības, vienkāršības un kaislības paraugstunda. Jūtams, ka ir ļoti strādāts pie materiāla - katrs vārds tiek izrunāts ar jēgu. Visi aktieri malači, protams, jo īpaši Rēzija un Vārpiņa.
Džilindžers nudien ir spēcīgs grandiozu izrāžu radīšanā. Un arī bez jau pieminētajiem bumsī bumsī. :)
Salīdzinot ar valmieriešu veikumu, manuprāt, daudzkārt pārāka ir Dailes "Marija Stjuarte".
17.09.2010 17:32
Abas karalienes bija vnk Super :) Berzinam un jaunajam puisim jastrada pie diksijas ;) Pirmais celiens tomer tads garlaicigs bija. Bet taa viss uz kopeja fona bija oki. Paldies, lai veicas!
17.09.2010 15:33
Vita Vārpiņa, kā vienmēr izcila! !

Vairāk gribētos redzēt viņu galvenajās lomās! Šķiet, ka viņa īpaši ir piestrādājusi pie savas varones (Marijas Stjuartes) atainošanas.

Citos aktieros redzēju atstrādātu konkrētu tipāžu, kuru diemžēl nevar pielietot jebkura cita personāža atainošanai.

Aicinu būt dažādiem!
17.09.2010 13:01
Paldies aktieriem par patstāvīgo darbu režijā. izskatās ,ka klasika nav Džilindžera prasmju lauciņā. Pirmais cēliens garlaicīgs.
Žagaram ,iemācīties tekstu ,vai arī izrunāt galotnes ,savādāk puse no pirmā cēliena aiziet garām.
17.09.2010 11:49
vakar biju uz ģenerālmēģinājumu - varu teikt vien lielu paldies režisoram, jo mana sirds jau sen alka pēc klasiskas traģēdijas!
aktierspēle bija satriecoša - vienīgi sākumā bija nedaudz grūti pierast pie valodas, jo tiek lietots manuprāt kāds pagājušā gadsimta sākuma tulkojums.
skaņu efekti ļoti skaisti bagātināja uzvedumu, un galvenā "theme" bija skaista! paldies komponistam. nelielais mīnuss mūzikā - tajos brīžos, kad dialogiem fonā skanēja tādi "salkani 19gs valši"... un protams nevar atstāt nenovērtētu izgaismojumu - gaismu spēle šai izrādē bija spilgta :)
izrādes visemocionālākais brīdis manuprāt bija elizabetes aina, kur uz skatuves ir tumšs - un visa publika pēkšņi iekļūst viņas sirdsapziņā (brīdī, kad jāparaksta nāves spriedums). un kā darītu tu?
beigās vēl gribu piebilst, ka režisors ieved publiku gan satriecošā galma, gan cietuma visemocionālākos brīžos atstājot vietu arī cilvēciskajam!
17.09.2010 09:25
Paldies Džilim, nekādu bumsī bumsī izrādes beigās, lai tautai būtu ritmā jāplaudē, izcila Lāča orģinālmūzika, Rēzija un Vārpiņa - lieliskas!! Paldies arī par sarunām pirms - vispārzināmo stāstu Rudzītis atvēra man jaunām acīm kā psihoterapeits :) Un, ja kāds girb lasīt grāmatas - uz priekšu, bet piekrītu Ikstenai, teksti nav šīs izrādes spēcīgākais ierocis, vismaz ne šajā vecajā tulkojumā...
17.09.2010 08:49
Interesanti, kur tas izcilums - tajos aktieros, kas nu jau arī uz skatuves taisa halūru kā savos ierastajos seriālos? Statiski garlaicīgs risinājums, minimālas dramatisma izpausmes. Šādi lugu var lasīt arī grāmatā. Par mūziku gan jāsaka - izdevusies. Pēc Dž. pēdējiem darbiem vilšanās. Varētu te rīkot derības, vai izrāde noturēsies kaut pus sezonu. Lai veicas!
17.09.2010 08:06
Lieliska, lieliska izrāde. Dž. Dž. Dž. superdāvana teātrim jubilejā.
17.09.2010 00:34
Karalienes lieliskas, Vārpiņa izcila, īpaši 2. cēlienā.
Novatorisks DT lielās zāles 'savaldīšanas" risinājums.
17.09.2010 00:10
Redzēju ģenerālmēģinājumu un sarunas pirms izrādes-viss bija SUPER!Mūzika,scenogrāfija,tērpi un,protams,Vita Vārpiņa,kura pārliecināja ar savu spēli!
Ilgu mūžu izrādei!!!!!!!!!!!
P.S.Izrādes beigās plaudējām kājās stāvot-ko tādu es sen neatceros teātrī,lai gan Lielajā Ģildē pēc LNSO koncertiem tā ir bieža parādība!
16.09.2010 23:38
Rēzija Kalniņa - izcila!
16.09.2010 23:31
Vita Vārpiņa - izcila!!!!!
15.09.2010 17:47
Video tā piesaista.. Iešu!
14.09.2010 15:26
Tikko pa radio dzirdēju izrādes reklāmu, vienreizēja mūzika! Biļetes ir iegādātas, ar nepacietību gaidam pirmizrādi! :)
06.09.2010 16:30
Ļoooti gaidu izrādi!!! Vārpiņa - tas vien jau vieš milzīgu uzticību, ka būs spēcīgi un labi. Un arī Kalniņa, Un - Džilindžers - jā, labie spēki tur apvienojušies! Lai labi izdodas, un izdosies, ja jau tagad potenciālie skatītāji tur īkšķus!
03.09.2010 13:46
Nu - Elīna Vāne kā Elizabete bija ļoti vāja. Vismaz kad Valmierā tikko sāka izrādīt Mariju Stjuarti.
27.08.2010 21:47
Kādreiz Elizabeti spēlēja Alma Ābele, Mariju Stjuarti - Lilita Bērziņa, bet Mortimers bija jaunais Harijs Liepiņš...Tā bija izrāde kas man kā bērnam "gāja caur kauliem"!
Gan jau būs laba arī šī!
23.08.2010 14:06
Un tik un tā nevaru saprast, kāpēc Daile ņem un iestudē to, ko Valmierā jau iestudējis Kroders... Ar tik spožām aktrisēm kā Vāni un Puķi...
19.08.2010 15:11
Rēzija manuprāt Elizabetes lomā būs spoža. Nevaru sagaidīt, kad sāksies izrādes! Veiksmi visam kolektīvam!
13.08.2010 14:10
Valmieras teātra Marija Stjuarte ir NR1, vai Dailes teātris spēs pārspēt?:
13.08.2010 14:09
Aaaa Vītoliņa ir bijusi uz Krodera izrādi. Mati Rēzijai tādi paši kā Elīnai Vānei.:) Nu vareni, vareni Dailes teātri:).
11.08.2010 23:34
O, Kārļa Lāča mūzika!!!
10.08.2010 21:18
Spriežot pēc aktieru sastāva un izrādes foto Twitterī, šai vajadzētu būt labai. Ļoti, ļoti gribu redzēt! :))
Vēlu veiksmi pirmizrādē! :)
08.08.2010 19:13
Gaidu ar nepacietību jauno sezonu un šo izrādi!
13.06.2010 02:35
Ļoti gribas redzēt!
Ar pacietību jāgaida nākamā sezona.