Publikācijas

Atsauksmes

Pievienot komentāru
Pievienot

Dailes teātris 16.03.2023 10:31
(No Twitter) ne džeina fonda @xofamemonster (11.03.2023.)
"Ārsts" @daile_lv ir kaut kas neatkārtojams. Vita Vārpiņa – ģeniāla!! Wow, wow un wow.
Dailes teātris 16.03.2023 10:30
(No Twitter) Rudīte Martišauska @AlksneR (11.03.2023.)
Nav pirmizrāde, bet ļoti, ļoti laba izrāde. Paldies, @daile_lv! Spēlmaņu balva godam pelnīta. Ja ir tik izcila aktierspēle visai komandai, tad dekorācijas liekas.
Dailes teātris 16.03.2023 10:29
(No Twitter) Salvis Mētra @Salvis_Metra (10.03.2023.)
@daile_lv “ĀRSTS” - WOW!
Dailes teātris 16.03.2023 10:28
(No Twitter) Daiga Rutka @IthanIgnatius (10.03.2023.)
Nu lūk. Aizgāju uz @daile_lv izrāde “Ārsts”. Skaudri un par mums. Pārformatēju visu dvēseli. Tagad tā prasa vīnu, citādi nenomierināšoties.
Juris Jurāns 21.09.2022 22:22
Sen neesmu rakstījis neko garāku, bet šī izrāde pelnījusi īpašu uzslavu. Izrāde ārsts ir it kā par daudziem tik labi pazīstamu situāciju - cik viegli ir nokļūt politkorektuma un pretēju morāles uzskatu džungļos, un kā šīs krustugunis atstāj paliekošus nospiedumus cilvēka dzīvēs. Ar īpašu vērību atainotas dažādas minoritātes un sociālās grupas (gribas gan domāt, ka no tā radīts apzināts sarkasms, lai gan iespējams, tā tikai to nolasīju), un atainota gluži vai absurdā daba, kā var tikt izrautas lietas, notikumi un izteikumi no konteksta, lai ietītu tos sev vēlamā diskursā. Abstrahējoties no "birkām" jeb labels it kā gribas to visu uzlūkot cieņpilni un objektīvi, tomēr pat to beigās var, pavisam saprotamu iemeslu dēļ, ietērpt kā privilēģiju. Vitas Vārpiņas iznestā (speciāli nelietoju vārdu tēlotā, jo sajūta bija pavisam īsta) galvenā varone būs tuvam katram, kurš jūtas iesprostots starp mūsdienu dažādo sociālo slāņu grupām, alkstot palikt neitrāls, galā vedot uz kulmināciju un tāpat atstājot ar jautājumu uz mēles - vai būt neitrālam ir iespējams un ja tā, tad vai tas ir objektīvi.
Izcila izrāde, kuru iesaku ikvienam. Bravo visam kolektīvam un teātrim par fantastisko iestudējumu.
Dailes teātris 31.01.2022 10:14
(No Twitter) Sandra Feldmane @FeldmaneSandra (28.01.2022.)
@daile_lv #Ārsts Tik ļoti, ļoti aizskāra, paņēma, izgrieza otrādi... Paldies par stāstu, par emocijām līdz asarām, par domu gūzmu, par izcilo aktieru spēli, it īpaši Vitai Vārpiņai. Izrāde, pēc kuras es jau atkal saku - es mīlu teātri. Ejiet, skatieties, baudiet. Tas ir jāredz.
Rasma Pipike 12.10.2021 14:33
SATIKU ĀRSTU

Uz izrādi "ĀRSTS" devos kopā ar vīru. Tas bija tik tiešām notikums! Renārs spēlējis amatieru teātrī un, iešana uz teātri ar viņu ir kā neliela teātra atmaskošanas operācija. Viņš pat reiz spēlējis uz Dailes teātra skatuves...
Aptuveni nedēļu bija jādomā un, joprojām turpināšu domāt, ko man deva Gata Šmita veidotā izrāde? Ko. Ko? Ko! tā var sēdēt un uzdot jautājumus, ja vien, skatoties izrādi, tās beigās galva nebūtu sprāgusi pušu un izlaušanās notikusi – asarām ritot, slāpējot savu aizkustinājumu. Aizkustinājums - ieraudzīt visu tā, kā vienmēr esi redzējis.
1912.gadā, kad tapusi luga, balstoties uz kuras veidota šī Dailes teātra izrāde vēl nebija iecerēti pat mani vecāki... Skatoties virspusēji - izrāde runā par cilvēkiem, par dažādām sabiedrības grupām, kuru starpā ir konflikti (kā teica kāds cilvēks – esot skarts atkal tas homoseksuāļu jautājums – komentārs izteikts tajā nicīgajā tonī). Bet katram no mums ir iespēja ieraudzīt izrādē - apspiešanu, necieņu pret citu cilvēku, mērķtiecīgu otra cilvēka pazemošanu, it kā atļautiem un sabiedrībā pieņemtiem instrumentiem (vārdu - instrumentiem lietoju tāpēc, ka mērķtiecīgu ļaunu attieksmi pret otru var raksturot kā instrumentu, jo tas ir pilnīgi pretējs autentiskai cilvēku mīlestībai) un tajā ar seksualitāti nav nekāda sakara.
Izrāde ir tik daudzslāņaina un apzinos, ka es savā aprobežotībā redzu tikai kādus dažus.
Izrādes laikā nedomāju neko citu, tikai uzmanīgi (klātesoši un dziļi) klausījos ko saka tēli, iespējams, tāpēc šī izrāde mani tik spēcīgi uzrunāja, iespējams...
Rutas Vulfas lomas atveidotāja Vita Vārpiņa bija spoža savā monotonumā un konsekvencē. Ne visi to spētu, jo aktieri grib spīdēt, bet viņa vienkārši spīdēja esot! Iedomājos dažus tādus cilvēkus savā dzīvē un varu tikai apbrīnot viņu stāju un nesatricināmību ilgtermiņā.
Lielā mērā, balstoties uz tādiem cilvēkiem, nesabrūk sociālās konstrukcijas, kuru uzdevums ir noturēt sabiedrības modeli vai noturēt kādas noteiktas struktūras modeli, bet ne tajā ietiepīgajā formātā – burta kalpošana vai “man vara, Tu mani klausīsi”, bet tajā - vērtību metrs, kuru nenopirkt.
Manā skatījumā aktrise it kā neatļāvās un viņai nebija dota vaļība būt pašai visas izrādes laiku, bet tad tas notika. Mazā monotonā balsī kā pa šauru dēļu laipu viņa, mācītājam sēžot blakus, ļauj ienākt savā dzīvē ikvienam, lai nedaudz skaidrotu savu dzīves pieredzi, kas formējusi viņas personību.
Mācītājs ir kā simbols tam, lai skatītājs neiedomātos sprauslāt vai riebumā novērsties no tēmām, kuras būtu vēlme paslēpt vai noliegt - garīgās saslimšanas, seksualitāte, pašnāvība. Un, ja ļaujas pārvest sevi pār šo koka laipu, viss ir vienkārši. Tad arī frāze, kur izsaka Ilzes Ķuzules - Skrastiņas izcili atveidotā jauniete (sieviete), kura sevi prezentē kā jaunieti (vīrieti) un/vai otrādi – viņa teica kaut kā tā - it kā tas būtu tik vienkārši, ka es varētu izvēlēties, kas es vēlos būt... Un tie, kuri vēlās saprast, saprot – neviens neizvēlās to, kas viņš ir, patiesībā.
Vieniem šī izrāde sniegtu iespēju ieskatīties situācijā, kurā top skaidrs, ka monolīts un “pareizs” nepastāv, savukārt citiem tā sniegs iespēju ieraudzīt mīlestības beznosacījumu, kas ir pozitīvs faktors, un mīlestības privātīpašnieciskumu, kas ir negatīvs faktors. Ko katrs ieraudzīs nav paredzams. Bet es satiku savu Ārstu. Dailes teātrim saku - drosmīgi!!! Kāpēc drosmīgi – jo zinu neiecietības statistiku Latvijā. Paldies Jums! Tik daudz dimensiju...

PS: Ilzes Ķuzules - Skrastiņas atveidotais jaunās paaudzes tēls bija fenomenāli izcils, izmantojot jaunu cilvēku runas stilu un stāju, perfekti atspoguļoja vienas paaudzes clear cut skatījumu uz dzīvi – bez konformisma, sakot citai paaudzei- “Karalis ir pliks!”. Bet visām pāri atgādina – ir tā kā labi - nepazaudēt sevī bērnu.

Laba vēlējumiem, Rasma Pīpiķe
Dailes teātris 12.10.2021 09:35
(No Facebook) Elīna Upīte (10.10.2021.)
Paldies visam lieliskajam aktieru ansamblim un arī tiem, kuri bija klātesoši šīs absolūti izcilās izrādes tapšanā! Teju 3 stundas paskrēja nemanot, un vēl ilgu laiku pēc izrādes beigām "nelaida vaļā", liekot pārdomāt daudzšķautņaino, miljoniem svarīgu detaļu, nianšu piepildīto saturu.
evija bišere 06.10.2021 15:40
lūk, izrāde, kura noteikti jāredz.
tā izspēlēt gaišumu .....
paldies!
Dailes teātris 06.10.2021 12:24
(No Twitter) Lolita Cigane @lolita_cigane (06.10.2021.)
Noteikti vērts noskatīties Ārstu @daile_lv. Veiksmīga&organiska ārzemju lugas adaptācija, kas nemaz nav tik parasti. Labi iespēlējusies, pārliecinoša Vita Vārpiņa galv. lomā. Tēma - aktuāla - paštaisns cilvēks, kas visu grib izdarīt “pareizi”, visu nokrāsu radikāļu krustugunīs.
Dailes teātris 06.10.2021 09:29
(No Facebook) Līga Drozdovska (06.10.2021.)
Lieliska izrāde un fantastisks aktieru un Vitas Vārpiņas tēlojums! Paldies Dailes teātrim!
Dailes teātris 04.10.2021 10:49
(No Facebook) Ieva Alksnīte (03.10.2021.)
Izrāde vienkārši fantastiska. Tēlojums nevainojums. Paldies Dailes teātrim un aktieriem par 3 stundām baudāmas izrādes
Dailes teātris 02.10.2021 09:30
(No Facebook) Inese Neimane (01.10.2021.)
Ļoti laba izrāde! Jau atkal aktuāla tēma. Arī pie mums ir cilvēki, kuri tādu vai citādu iemeslu dēļ tiek pakļauti pūļa saplosīšanai. Vārpiņas tēlojums izcils. Paldies!
Dailes teātris 23.09.2021 16:17
(No Twitter) Zane Rone @zane_rone (23.09.2021.)
#Ārsts @daile_lv - daudzslāņaina un nebūt ne viegla izrāde. Ar savu nodevu laikmeta garam, taču ir ļoti vērts redzēt. Vita Vārpiņa - izcila!
Dailes teātris 20.09.2021 14:59
(No Twitter) K @briques (20.09.2021.)
ja gribi izdarīt kaut ko noderīgu sev un pakasīt vairākus smadzeņu stūrīšus vienlaicīgi, rekomendēju @daile_lv izrādi Ārsts. ļoti baudāmi, spēcīgi un trāpīgi. liek ieraudzīt to, ko reizēm gribās neievērot, jo tā ir vieglāk. bet nav. aizej.
daina birzina 07.09.2021 18:26
Izrādi vērtēju kā pretrunīgu. Galvenās varones kā ārstes darba problēmu sižeta līnija samērā interesanta, savukārt Semijs un Čārlija un viņu attiecības ar ārsti Ruti Volfu nesaista,pat garlaiko, vērtēju tos kā nodevu šobrīd pārspīlēti aktualizētajai netradicionālās seksuālās orientācijas tēmai. Aktieru, izņemot Ģirtu Ķesteri, teiktais vāji saklausāms, sēžot pat zāles pirmajā rindā.
Edīte Švalkovska 17.08.2021 14:26
Izrāde, kas nelaiž vaļā, liek domāt un definēt savu nostāju. Kārtu pēc kārtas, kā no apdedzināta pirksta lobot jaunataugušas ādas kārtas, līdz vātīm tiek atplēsti neērti jautājumi, uz kuriem līdz šim atbildes pašam nav bijusi griba meklēt vai tās, šķietami pareizas, izdomājuši citi. Lielisks kopdarbs! Pārsteidzoši niansēta un filigrāni nostrādāta aktierspēle, jo īpaši Ilzes Ķuzules-Skrastiņas izpildījumā. Paldies par baudījumu un malku svaiga gaisa!
Dailes teātris 16.08.2021 10:17
(No Twitter) Baiba Kalpiša @baibakalpisha (16.08.2021)
Ārsts @daile_lv ir vēl viena izrāde, ko iesaku noskatīties. Aktuāla tēma, kas tik ļoti sasaucas ar pašlaik notiekošo. Lieliskas Vita Vārpiņa, Ilze Ķuzule-Skrastiņa! Vispār jau visi bija lieliski! Un ir tik forši redzēt aktieru prieku par pilno zāli.
Dailes teātris 22.10.2020 09:12
(no Twitter) @Madrina_Anna (21.10.2020)
Tik daudz dažādu emociju visos dvēseles līmeņos, no smaida līdz pat asarai, ka pēc izrādes "Ārsts" @Dailesteatris jādodas pastaigā, jo tik ļoti aizķēra. Skaudri, patiesi un izcili.
Anita Kurme 21.10.2020 22:15
Vita Vārpiņa IZCILA!!!!
Edīte Juhņēviča 15.10.2020 00:21
Izrāde šovakar spēlēja pa manām dvēseles stīgām
Dailes teātris 12.10.2020 12:30
(no twitter.com) Māris Nātra @MarisNatra (10.10.2020)
Es esmu cilvēks,bet vairāk tomēr ārsts.Spožās Vitas Vārpiņas (Rute Vulfa)mediķa misijas manifests @Dailesteatris izrādē "Ārsts".Dažādu sabiedr. grupu nežēlīgs spiediens,politiķu nodevība, ārstu profesionālo pienākumu un pacientu tiesību pretnostatīšana. Smagi un iespaidīgi. Jāredz.
Dailes teātris 21.09.2020 09:15
(no twitter.com) Liene Cipule @LieneCipule (20.09.2020)
Skudriņas plus zosāda un asaras acīs- īsi par to,kā jūtos pēc @Dailesteatris izrādes - Ārsts. Viss kopā-laba, aktuāla dramaturģija,izcila aktierspēle,scenogrāfija un mūzika, un visam pāri enerģija gaisā - izrādes pārņemti skatītāji un sen nedzirdētie aplausi kā mūzika! Paldies!
Dailes teātris 21.09.2020 09:14
(no twitter.com) os scaphoideum @putnupiens (20.09.2020)
@Dailesteatris! Milzīgs paldies par burvīgo "Ārsts" šedevru. Neatkārtojams lidojums cauri tik kuteklīgām/svarīgām tēmām. Par aktieru sastāvu jau pirms tam zināju - būs lieliski. Ne kripatas vilšanās. Esmu laimīga, ka beidzot varēju atgriezties savā mīļākajā terapijā - teātrī :)
Dailes teātris 21.09.2020 09:14
(no twitter.com) ASTROLOGI.LV @AstrologiLv (20.09.2020)
Iesaku izrādi #Ārsts @Dailesteatris: diskutabla tēma un personīgās traģedijas lieliskā aktieru komandas tēlojumā. Blusas nemeklēšu, jo liels bij prieks pēc ilgāka laika satikties dzīvajā ar lielo zāli
Dailes teātris 21.09.2020 09:12
(no twitter.com) Dace @ZDachele (20.09.2020)
Pārprastā realitāte kā destrukcija pseidopārliecību pilnajā pasaulē jeb “dzīvošana savās galvās” - par šo un daudz ko citu @Dailesteatris #Ārsts. Paldies Gatim Šmitam, Vitai Vārpiņai, Dārtai Danevičai un visai radošajai komandai
Dailes teātris 21.09.2020 09:11
(no twitter.com) Kitija Balcare @KitijaBalcare (20.09.2020)
Identitāšu maskarāde @Dailesteatris izrādē #Ārsts kā brīdinājums tam, cik ātri varam kļūt ķīlnieki paši savu patiesību rokās. Burtiski.
Dailes teātris 21.09.2020 09:10
(no twitter.com) Dace @zauzanna (19.09.2020)
“Ārsts” @Dailesteatris kopš piektdienas nelaiž vaļā. Turpinām diskutēt. Tik daudz aizskartu tēmu un pārdomu. Vita Vārpiņa lieliska! Sagremot šo visu, bet tādā laikā jau dzīvojam, viss notikušais ir ap mums, bet vai to gribam pamanīt.
Dailes teātris 21.09.2020 09:09
(no twitter.com) Laura Šāberte @L_Saberte (19.09.2020)
Kas ir cilvēks 21. gs. ? Kāda ir tā identitāte? Vai cilvēka apziņai ir robežas? Vai cilvēka apziņā ir noteikts dzimums? Kas ir ārsts? Vai ārsts ir vienlaikus arī cilvēks? Kas ir reliģija? Svece pret elektrību.... Pirmizrādes pārdomas...rekomendēju. Paldies @Dailesteatris
Dailes teātris 21.09.2020 09:07
(no twitter.com) Zane Radzobe @kripaz (19.09.2020)
“Ārsts” @Dailesteatris ir izrāde, ko vērts redzēt. Gan tāpēc, ka izrāde laba. Gan tāpēc, ka tēmas svarīgas. Gan tāpēc, ka Vita Vārpiņa lieliska. Gan arī tāpēc, ka Dailē jūtama svaiga elpa. Kas viss kopā ļoti priecē
Dailes teātris 21.09.2020 09:06
(no twitter.com) Uldis Ārmanis @UArmanis (19.09.2020)
Smagi. Vietām - grūti izturami. Labi. Vietām - spoži
Dailes teātris 21.09.2020 09:05
(no twitter.com) Baiba Strautmane @BaibaStrautmane (19.09.2020)
Grūti pateikt, kas šovakar vairāk iekustināja - vai tas, ka @Dailesteatris atgriežas pilnīgi tēmā - ar izcilu materiālu un fascinējošu aktierdarbu, vai tā sajūta, ka esi pilnā zālē un celies aplaudēt... Jebkurā gadījumā - paldies!:)
Dailes teātris 21.09.2020 09:03
(no twitter.com) Annija Kopstale @AnnijaKote (18.09.2020)
Paldies visai “Ārsts” komandai! Mani uzrunāja! Iesaku!
Ingrīda Krieviņa 20.09.2020 22:46
Ļoti ļoti laba, nopietna izrāde, ar pēcgaršu. Lieliski aktierdarbi, Vita Vārpiņa - IZCILA! Paldies!
Dailes teātris 18.09.2020 09:10
(no twitter.com) Viktors @viiiktors (17.09.2020)
Ārsts. @Dailesteatris. Ģenerālmēģinājums. Šovakar. Tas bija kaut kas neatkārtojams. Nepārspējama aktieru spēle! Un, protams, stāsts, kas raisa pārdomas par mūsdienu pasauli un cilvēka vietu tajā.